Psycholoog tijdens proces Thijs H.: groot risico op herhaling

© ANP

In de rechtbank van Maastricht gaat het proces tegen drievoudig moordverdachte Thijs H. deze dinsdag verder. De Brunssumer (28) staat terecht voor het doden van twee mensen in Heerlen en een in Den Haag.

Claire van Dyck

Volg de ontwikkelingen in de rechtszaal live via de Twitterfeed van Claire van Dyck onderaan dit bericht.

Op deze tweede dag gaat het Openbaar Ministerie verder met het ondervragen van Thijs H. Verder komen de deskundigen van het Pieter Baan Centrum aan het woord, die H. hebben onderzocht. En is er tijd ingeruimd voor nabestaanden van de slachtoffers.

Lees ook: De kentekens ‘juichten’ na het uitvoeren van de opdracht op de Brunssummerheide

Deze tweede dag zal voor een belangrijk deel in het teken staan van de vraag of Thijs H. tijdens de moorden volledig ontoerekeningsvatbaar was. De PBC-deskundigen menen van wel en adviseren de rechter tbs met dwangverpleging op te leggen. Het Openbaar Ministerie heeft twijfels over de ontoerekeningsvatbaarheid. Ook wil het Om weten in hoeverre Thijs H. mogelijk zelf bijdragen heeft aan de psychose door het gebruik van drugs en medicijnen die niet waren voorgeschreven. Thijs H. bestrijdt dat hij medicijnen heeft geslikt die niet waren voorgeschreven en zegt dat hij zich altijd aan de voorschriften heeft gehouden. Hij zei maandag niet te weten hoe het kan dat er sporen van drugs en medicijnen in zijn haren waren aangetroffen.

Mocht aan het eind van de dag blijken dat voor meer tijd nodig is, dan wordt de zitting donderdag vervolgd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal