Groep 8’ers staan met eindmusical voor de camera

Print
Groep 8’ers staan met eindmusical voor de camera

Groep 8A en 8B van Basisschool Cortemich, met links juf Marjolijn en rechts juf Gytha. Afbeelding: Marc Ploum

Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen -

Toen duidelijk werd dat de schoolverlaters geen musical voor publiek konden opvoeren, twijfelden de juffen van groep 8A en B van Basisschool Cortemich geen moment: de musical wordt een film. „Het is wel spannend, met die camera’s op je gericht.”

In de warme, maar aangename ochtendzon worden op het landgoed van Kasteel Puth in Voerendaal scènes uit de film opgenomen. Met muziek op de achtergrond dansen de leerlingen van groep 8A en groep 8B, terwijl een drone de bewegingen vastlegt. Musical ‘De Diamantroof’ wordt twee keer opgenomen: beide groepen maken één film over de familie Weiland die in een opwelling een oud museum kocht voor slechts 1 euro. Het museum blijkt een enorme miskoop, maar wanneer moeder Leonoor Weiland een mysterieuze diamant vindt, wordt het toch nog een bijzondere tijd in het museum. Anouk (12) uit groep 8B speelt dochter Esmée Weiland. „Het is leuk om te doen, maar het is wel spannend, met die camera’s op je gericht.”

Charmant

Nadat een dansje van beide groepen is opgenomen met een drone, wordt hetzelfde dansje nogmaals opgenomen, dit keer met een camera op statief. Juffrouw Gytha Thomassen vertelt dat scènes maximaal twee keer worden opgenomen. „Het is juist charmant als er hier of daar iets gebeurt wat niet klopt. Bij een live musical kun je het zelfs maar één keer doen.” De twee films zullen uiteindelijk beide ongeveer één uur en twintig minuten duren. Aan Edwin Verhoef, van Edwin Verhoef Photography uit Voerendaal de taak om vijf dagen aan filmmateriaal en alle geluidsopnames tot twee films te brengen. En als er tijd voor is, komt er ook nog materiaal aan bloopers.

Lekker losgaan

Tussen het dansen door vertelt Isis (12) uit groep 8B, die de rol van dochter Alexa Weiland speelt, dat haar voorkeur uitgaat naar het maken van de film, in plaats van de musical eenmalig op te voeren. „Een film is bijzonder, omdat je die vaker kunt kijken.” Daar sluit Anouk zich bij mij aan: „Ik vind het filmen ook zo leuk, want dan kun je lekker losgaan met de dansjes.” Isa (12) uit groep 8B, die de moeder Lenoor Weiland speelt: „Ik ben het liefst bezig met de scènes. Het is leuk om een ander persoon te spelen!”

Als de film af is, kunnen ouders en kennissen De Diamantroof bekijken via een besloten YouTubekanaal. Voor de kinderen van de groepen 8 vindt een première plaats, met na afloop een disco. Terwijl de opnames doorgaan en twee jongens in de rollen van coureurs Max Verstapel en Sebastiaan Ventiel in een golfkarretje rondrijden, vertelt juffrouw Marjolijn van Roon dat het voor hen ook nieuw is. „Wij hebben dit nog niet eerder meegemaakt. Maar groep 8 afsluiten zonder eindmusical zat er wat ons betreft niet in.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen