Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger > Kies digitaal

Waat e waer

‘Rappers, virusverloochenaars, hooligans, borreltafelaars en internationals, als God zou bestaan, had ie het zwaar met al deze rare kostgangers’

© De Limburger

COLUMN - Waren de tijden al vreemd, mede door toedoen van een microscopisch diertje lijken ze nu vreemder dan ooit. Met heel veel nieuwe varianten ook. Normaliter moeten we voor biologische devianten wachten op de komkommertijd, met lanspuntslangen, vijverkrokodillen en poema’s op de Veluwe, maar de rare soorten zijn nu al helemaal los. In de media én op het Malieveld in Den Haag én in de week van de teek.

Frits Nies

Sinds de trekkertrek van de boerensoort was het al een va-et-vient van zeldzame demonstrantvariëteiten. Van zandkiepers tot kermisgasten. Met als voorlopig hoogtepunt afgelopen zondag de komst naar het voormalige residentieaardappelveld van enkele honderden van de viruswaanzinsoort die met een ‘groepshug’ wilden demonstreren tegen dezelfde noodmaatregel die dit onmogelijk maakt. De perfecte anderhalvemeterparadox dus. Met veel vertoon van anachronistische flowerpower en gebatikte Zeemanshorts. Tegelijkertijd bezorgde bij Den Haag Centraal een minder zeldzame soort, die van de ‘doorgesnoven’ Veronica Insiders, handenvol werk aan de Mobiele Eenheid. Toen was Akwasi nog niet in beeld geweest en moest de eerste hittegolf nog komen.

Rappers, virusverloochenaars, hooligans, borreltafelaars en internationals, als God zou bestaan, had ie het zwaar met al deze rare kostgangers. En de rare soorten blijven komen. Zo is in de totale corona-lockdown een Alpenwolf vanuit Italië over alle gesloten grenzen heen onze kant op komen wandelen om zich in Limburg te goed te doen aan weilanden vol verse lamsbout. Hoe komt ie erbij? Nou, dat is goed voor de genetische variatie, antwoorden de deskundigen. Alsof bovenstaande regels nog niet genoeg variatie aantonen. En wat moeten we hier nou met genetisch gevarieerde Alpenwolven? Die gaan in de stille uurtjes naar Kempen~Broek voor een takeaway van de malste stukken uit onze door ARK teruggefokte oerrunderen. En we hebben het al druk met dassen in Roerdalen die geholpen moeten worden met het oversteken van de Grote Bergerweg.

Ook met de herintroductie van de Limburgse Bever loopt het uit de hand. Ed & Willem Bever 2.0 laten inmiddels als ‘wateringenieur’ in het Maasdal meer bomen sneuvelen dan #BlackLivesMatter standbeelden of #MeToo haantjesreputaties. Bij al die te beschermen variëteit komt nu alsnog zwarte-pietkicker Akwasi in beeld. Kan hij ook eens wat ‘woordkunst’ besteden aan de slavenhandel in Ghana? Zelfs nog tot in de twintigste eeuw werd deze bestierd door inheems Afrikaanse handelaren zoals die van de Ashanti.