Amsterdam

Groep schuldeisers vraagt faillissement moederbedrijf HEMA aan

Print
Groep schuldeisers vraagt faillissement moederbedrijf HEMA aan

Afbeelding: Getty Images

Een groep schuldeisers heeft het faillissement aangevraagd van de moederonderneming van winkelketen HEMA vanwege een juridische strijd.

Dat bevestigde een woordvoerster van HEMA naar aanleiding van berichtgeving door Het Financieele Dagblad. Ze benadrukte dat die juridische strijd tussen schuldeisers geen gevolgen heeft voor de normale bedrijfsvoering van de warenhuisketen en dat HEMA zelf buiten schot blijft.

Het FD meldt op basis van documenten en anonieme bronnen dat het gaat om een groep professionele beleggers, die 54 miljoen euro aan HEMA’s moederbedrijf hebben geleend. Deze lening had vorige week maandag afgelost moeten worden, maar dit is niet gebeurd. Zij hebben daarom eind vorige week het faillissement van HEMA’s moederonderneming aangevraagd. Ook hebben zij beslag laten leggen op de aandelen van drie HEMA-bv’s, waaronder het warenhuis zelf. Volgens de zakenkrant kan een snelle verkoop van HEMA hierdoor worden verstoord.

Eerder deze maand werd bekend dat HEMA in handen komt van schuldeisers in ruil voor het verlagen van de schuld. Daardoor verloor miljardair Marcel Boekhoorn de zeggenschap bij de warenhuisketen. Volgens het FD valt een deel van de schuldeisers echter buiten de boot en willen ze veel ruimere financiële compensatie of eventueel aandelen HEMA. Ook zouden ze vinden dat de nieuwe eigenaren van HEMA onvoldoende oog hebben voor hun belangen. Met de faillissementsaanvraag en de beslaglegging hopen deze „opstandige” schuldeisers hun positie te verbeteren, aldus het FD.

De woordvoerster van HEMA verklaarde dat deze juridische stappen rond schuldverlichting in de lijn der verwachtingen liggen en dat het gaat om buitengewoon complexe processen. „Voor HEMA zelf heeft dit verder geen betekenis”, aldus de zegsvrouw.