Keijzer: niet alleen Baudet, maar ook Wilders niet uitsluiten

Print
Keijzer: niet alleen Baudet, maar ook Wilders niet uitsluiten

Afbeelding: ANP

Het CDA moet ook samenwerking met de PVV niet bij voorbaat uitsluiten, vindt kandidaat-lijsttrekker Mona Keijzer.

Ook al hebben de christendemocraten daar slechte herinneringen aan en heeft vrijwel de hele oude en nieuwe partijtop de partij van Geert Wilders uitgesloten.

Lees ook: ‘Mona Keijzer mengt zich in de strijd voor CDA-lijsttrekkerschap’

Keijzer liet dinsdag weten het op te nemen tegen vicepremier Hugo de Jonge in de strijd om het lijsttrekkerschap. De staatssecretaris van Economische Zaken maakte daarbij meteen duidelijk dat ze, anders dan hij, niet bij voorbaat nee zegt tegen het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. De vraag of het CDA moet kunnen samenwerken met partijen als FVD en PVV verdeelt de partij al jaren, en verhitte de gemoederen de afgelopen maanden opnieuw toen de Brabantse afdeling besloot met FVD in zee te gaan.

Links

Als het CDA Baudet en co uitsluit, levert zij zich uit aan links, waarschuwt Keijzer. Haar partij zou dan bovendien hun kiezers de rug toekeren. Ze vindt het „vele malen interessanter” om zich af te vragen waarom de aanhang van Baudet van hem gecharmeerd is, om die vervolgens te winnen voor het CDA. De katholieke Volendamse wijst erop dat het CDA haar geboorteplaats in 2017 heeft heroverd op de PVV.

Ze hekelt wel de „compleet ongepaste en doorgeschoten” uitspraken die Baudet volgens haar geregeld doet. „Als je een zoon van mij was, zou ik je mond spoelen”, denkt ze dan naar eigen zeggen. En „alles wat ik gezegd heb voor Baudet geldt ook voor Wilders”.

Keijzer is niet bang dat haar tweestrijd met De Jonge rechtse en linkse CDA’ers tegen elkaar zal opzetten. De Jonge gaf eerder te kennen dat hij weinig heil zag in een lijsttrekkersstrijd, maar Keijzer ziet juist graag nog andere partijgenoten meedingen. „Want dat is goed voor het democratisch proces in mijn partij. De D is van democratisch, dus dat past er helemaal bij.”