Vier maanden strafvermindering voor moordenaar Anne Faber

Print
Vier maanden strafvermindering voor moordenaar Anne Faber

Afbeelding: ANP

De Hoge Raad heeft dinsdag de gevangenisstraf van Michael P., de moordenaar van Anne Faber, iets naar beneden bijgesteld. P. krijgt vier maanden minder dan de door het gerechtshof in Arnhem opgelegde 28 jaar. Volgens de raad had het hof rekening moeten houden met de hardhandige manier waarop de 30-jarige P. in oktober 2017 is aangehouden.

De Hoge Raad vindt het niet nodig of wenselijk om de zaak terug te verwijzen naar het hof. Dit is tamelijk uitzonderlijk. Doorgaans wordt een strafzaak na een geslaagde cassatieprocedure bij de raad terugverwezen naar een hof. De Hoge Raad woog onder meer de belangen van de nabestaanden van Faber mee bij de beslissing de zaak zelf af te doen. De veroordeling van P. is daarmee definitief. Naast de celstraf kreeg hij van het hof ook tbs met dwangverpleging opgelegd.

Lees ook: De man die met de moordenaar van Anne Faber wilde ontsnappen, deed al de gekste dingen

Anne Faber (25) verdween op 29 september 2017 tijdens een fietstocht in het gebied tussen Soest en Den Dolder. De verdwijning leidde tot een grootscheepse zoektocht. Door een DNA-spoor op de gevonden jas van het slachtoffer kwam de veroordeelde zedendelinquent P. als verdachte in beeld. Hij zat op dat moment in een kliniek in Den Dolder het laatste deel van een straf uit voor de verkrachting van twee minderjarige meisjes in 2010.

Bij zijn arrestatie pakte de politie P. stevig aan, omdat Faber toen nog spoorloos was en de mogelijkheid bestond dat zij nog in leven zou zijn. Op aanwijzing van P. werden haar stoffelijke resten gevonden in een door P. gedolven graf nabij Zeewolde.

Het Arnhemse hof had wel kritiek op de manier waarop P. is aangehouden, maar vond strafvermindering niet nodig. P. en zijn advocaten hebben hier in cassatie bij de Hoge Raad tegen geprotesteerd. De advocaat-generaal bij de Hoge Raad had geadviseerd het punt van de strafoplegging opnieuw te beoordelen.