RECHTSZAAK

Forse kritiek van experts Pieter Baan Centrum op behandelaren Thijs H.

De psychologe en psychiater van het Pieter Baan Centrum beantwoordden dinsdag vragen van rechtbank, OM en verdediging over hun conclusie dat Thijs H. ontoerekeningsvatbaar was tijdens de moorden.

Ggz-instelling Mondriaan had drievoudig moordverdachte Thijs H. (28) uit Brunssum nooit het ADHD-medicijn dexamfetamine mogen geven.

Claire van Dyck en Annelies Hendrikx

Dat zeiden deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) gisteren voor de rechtbank in Maastricht. „Het kan heel goed zijn dat zijn psychose werd versterkt door dexamfetamine.”

De PBC-psychiater vindt het toevoegen van „een aanjager als dexamfetamine een moeilijk verdedigbare keuze.”

Lees ook: Nabestaanden richten zich tot Thijs H.: ‘Je hebt alles kapot gemaakt. Jij idioot, monster’

Een maand voor de moorden besloot de ambulante behandelaar te stoppen met het antipsychoticum en over stappen op het ADHD-medicijn dexamfetamine. Starten met dergelijke medicatie moet goed worden gemonitord, de patiënt moet frequent door een psychiater worden gezien en dexamfetamine moet juist samen met een antipsychoticum voorgeschreven worden. Dat is niet gebeurd. De dosis antipsychotica die H. eerder kreeg was ook „te laag voor iemand met een psychotische ontregeling”, zei de psychiater.

Psychotische ontregeling

De deskundigen zeiden sowieso weinig te snappen van de geestelijke gezondheidszorg in het geval van Thijs H. Hij is door vele behandelaren gezien, maar ook na zijn suïcidepoging in november 2018 (die volgens hen geen schreeuw om hulp was, maar zo ernstig dat hij daadwerkelijk had kunnen overlijden) gingen er geen hele luide alarmbellen rinkelen. „Er is de hele tijd sprake geweest van psychotische ontregeling. Hoe kan het toch dat het telkens niet gezien wordt? Ik kan het gewoon niet snappen”, aldus de psychiater van het PBC.

In de ggz werd wel gezien dat er iets mis was, maar de zorgen zijn gaandeweg een beetje in vergetelheid geraakt. „Ergens in de loop der tijd is de rode vlag op de achtergrond geraakt.” De behandelaars richtten zich meer op een stoornis in het autismespectrum, een persoonlijkheidsstoornis en ADHD.

Volgens de PBC-experts was er bij Thijs H. sprake van psychotische decompensatie vanaf de zomer van 2018. Zij zien een „ernstige ontregeling”, andere behandelaars zien die kennelijk niet. „Collega’s in de ggz hebben dat anders gezien. Symptomen zijn gezien, maar anders geduid.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal