RIVM: 5 nieuwe sterfgevallen en 3 ziekenhuisopnames

Print
RIVM: 5 nieuwe sterfgevallen en 3 ziekenhuisopnames

Afbeelding: ANP

Het RIVM heeft de afgelopen vierentwintig uur vijf nieuwe meldingen van sterfgevallen door het coronavirus binnen gekregen. Maandag waren er geen gemelde sterfgevallen, dat was voor het eerst sinds de corona-uitbraak begin maart. Het totale dodental stijgt hiermee naar 6.095. Ook kwamen er dinsdag drie nieuwe meldingen van ziekenhuisopnames binnen.

Het aantal besmettingen is in het afgelopen etmaal gestegen met 70. Het totaal aantal Nederlanders dat aantoonbaar besmet is (geweest) met het virus komt hiermee op 49.722. In het ziekenhuis zijn nu in totaal 11.853 mensen opgenomen (geweest).

Weekend

Het werkelijke aantal doden ligt aanzienlijk hoger, omdat lang niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas dagen later doorgegeven. Ook ligt het werkelijke aantal infecties waarschijnlijk een stuk hoger. De cijfers liggen na weekenden vaak hoger, omdat er in het weekend minder wordt geregistreerd.

Doorgaans lagen de sterftecijfers op dinsdagen hoger dan op andere dagen. Dat komt omdat sterfgevallen uit het weekeinde vaak in de loop van maandag aan het RIVM worden doorgegeven. Het instituut brengt die informatie dan op dinsdag naar buiten.

Mijlpaal

Dat er maandag voor het eerst sinds maart geen meldingen van coronadoden waren, is volgens viroloog Marion Koopmans een mijlpaal. Toch tempert ze de hoop van velen dat daarmee de nog altijd strikte coronamaatregelen verder versoepeld kunnen worden. ,,Het is nog pril. Er is afgelopen weken al veel versoepeld en er volgen nog een paar spannende momenten. Stap voor stap moeten we bekijken wat de effecten daarvan zijn voordat we nog meer gaan versoepelen.’’

Sinds 1 juni kan elke Nederlander met klachten zich laten testen. Elke week doen ongeveer 60.000 mensen dat. Vorige week leverde dat 579 besmettingen op. Het betekent dat een op de honderd tests positief was, minder dan in de weken ervoor.