Eerste Kamer neemt voor het eerst sinds 1875 motie van afkeuring tegen minister aan

Print
Eerste Kamer neemt voor het eerst sinds 1875 motie van afkeuring tegen minister aan

Afbeelding: ANP

Minister Ollongren heeft dinsdagmiddag de politieke geschiedenisboeken gehaald. Voor het eerst sinds 1875 nam de Eerste Kamer een motie van afkeuring aan tegen een minister. Tot ergernis van een groot deel van de Senaat blijft Ollongren weigeren om de huren vanwege de coronacrisis te bevriezen.

GroenLinks, Forum voor Democratie, PvdA, Partij voor de Dieren, PVV, 50Plus, OSF en SP stemden dinsdagmiddag allemaal voor de motie. Samen hebben zij 39 van de 75 zetels in de Senaat. De coalitiepartijen (VVD, CDA, D66 en CU) stemden allemaal tegen. Zij kregen steun van de SGP en de Fractie Otten. Hun 36 stemmen waren echter onvoldoende.

Uniek

De aangenomen motie van afkeuring door de Eerste Kamer valt zonder overdrijving uniek te noemen. De laatste keer dat dit gebeurde was bijna anderhalve eeuw geleden. In 1875 traden de ministers van Binnenlandse Zaken en Financiën af na een motie van afkeuring in de Eerste Kamer in verband met een spoorwegverbinding naar Rotterdam. De Koning weigerde hun ontslag toen overigens.

In 1997 sprak toenmalig minister Jorritsma in de Eerste Kamer het onaanvaardbaar uit over een andere spoormotie, namelijk een snelle verbinding tussen Amsterdam en Parijs. Twee fracties krabbelden terug, waarop de motie werd ingetrokken. In 2012 en 2018 kwam de senaatsfractie van de PVV met moties van wantrouwen over Europa. De partij stond echter alleen, de moties werden ruim verworpen.

Derde motie

Het was al de derde motie tegen Ollongren over hetzelfde onderwerp. Twee eerdere moties werden een brede kamermeerderheid aangenomen. De afgelopen week belde de politieke assistent van Ollongren tevergeefs rond om de positie van de minister en het kabinet toe te lichten. Die positie is dat het kabinet een huurstop een te zwaar middel vindt om de huren per 1 juli te bevriezen. Maatwerk voor individuele huurders die door de coronalockdown in financiële problemen zijn geraakt werkt véél beter, meent de bewindsvrouw. Wel is ze bereid om komende augustus in aanloop van Prinsjesdag er nogmaals naar te kijken.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu