Voetbalclub Walburgia heeft een fraai sportpark, maar ook wat weinig spelers

Print
Voetbalclub Walburgia heeft een fraai sportpark, maar ook wat weinig spelers

Walburgia (geel-zwart) speelt volgend seizoen recreatief. Afbeelding: john peters

Ohé en Laak -

Walburgia gaat volgend seizoen recreatief voetballen. Noodgedwongen. Net als meer clubs uit dorpen met minder dan duizend inwoners mist het standaardteam uit Ohé en Laak nu voldoende kwaliteit voor de vijfde klasse.

De sportaccommodatie is de trots van het kleine gehucht met negenhonderd inwoners. Prima velden en een nieuwe, fraaie kantine met kleedlokalen. Zo fraai zelfs dat voor de start van het afgelopen seizoen Fortuna Sittard in de voorbereiding in Ohé en Laak kwam trainen en een oefenwedstrijd spelen.

Uit het dal

Walburgia, de voetbalclub in het eiland in de Maas, is zoals vermeld op de website groot geworden door noeste boerenzonen met als gloriemoment een eenjarig verblijf in de derde klasse in het seizoen 1979/1980. Na een jarenlang verblijf in de vierde klasse zakte de club bij het begin van dit millennium echter af naar de toenmalige zesde klasse. Dankzij een goede lichting klauterde het standaardteam weer uit dat dal omhoog met een ongeslagen kampioenschap in het seizoen 2007/2008. Twee jaar later werd Walburgia zelfs kampioen in de vijfde klasse.

Na drie jaar vierde klasse volgde weer een degradatie. De koek in de lichting was op. Jaren op rij bivakkeerde de ploeg in de staart van de vijfde klasse, met als dieptepunt het voorbije afgebroken seizoen. Geen wedstrijd werd gewonnen, twee schamele punten en enkele forse nederlagen. „Die terugval zagen we wel aankomen”, zegt secretaris Evert Bexkens. „In 2016 hebben we gesprekken gehad met Stevensweert om te fuseren, maar dat wilden onze buren niet. Er is alleen een samenwerking gerealiseerd met de jeugd. We hebben nu twee seniorenteams plus een 35+, een vrouwenploeg en jeugd in de jongste categorie.”

Conclusies

De club trok zijn conclusies na het troosteloze afgelopen seizoen en doet komend jaar een stap terug door recreatief te gaan spelen. Bexkens: „Bestuur en spelers hebben de koppen bij elkaar gestoken. Twee sterke spelers, Ivo van Helden en Danny Bongers, zochten hun heil bij Roosteren. We hebben toen besloten een stap terug te doen. Een stap terug, om zo spoedig mogelijk de stap omhoog weer te maken. Na een jaar van nederlagen wilden de spelers dat zelf. Bovendien kunnen ze dan ’s morgens spelen en de rest van de zondag anders invullen. Ze moeten weer plezier in het spel vinden.”