Wandelen en fietsen langs monumentale bomen in en om Weert en Nederweert

Print
Wandelen en fietsen langs monumentale bomen in en om Weert en Nederweert

Afbeelding: Pixabay / Stichting Groen Weert

Nederweert / Weert -

De Stichting Groen Weert presenteerde afgelopen week haar nieuwe fiets- en wandelrouteboekje langs monumentale bomen in en om Weert en Nederweert. De eerste exemplaren werden overhandigd aan de wethouders Martijn van den Heuvel Frank Voss. Het boekje is mede tot stand gekomen dankzij een financiële bijdrage van beide gemeenten.

Vrijwilligers van Stichting Groen Weert hebben twee jaar gewerkt aan deze opvolger van het eerder in 2009 uitgegeven fietsrouteboekje. Anders dan het vorige boekje bevat dit nieuwe exemplaar naast fietsroutes ook wandelroutes. Bovendien zijn er ook een fiets- en een wandelroute in Nederweert in de nieuwe uitgave opgenomen. Met nauwkeurig beschreven routes wordt de fietser / wandelaar langs aantrekkelijke natuurgebieden en monumentale bomen in beide gemeenten geleid. Voor wie een route te lang vindt zijn er ook afkortingen aangegeven.

Wandelen en fietsen langs monumentale bomen in en om Weert en Nederweert
Foto: Stichting Groen Weert

Voor zover bekend geeft het boekje ook achtergrondgegevens over de monumentale bomen, die de fietsers of wandelaar onderweg tegenkomt. Naast de boomsoort en leeftijd wordt bijvoorbeeld ook de reden waarom hij juist op die plek staat vermeld.

Bomen in een stedelijke omgeving zijn erg belangrijk. Zij leveren zogenaamde ecosysteemdiensten die het welzijn en de gezondheid van de bewoners ten goede komen. Denk aan het filteren van vervuilde lucht en verkoeling van de omgeving. Houtige planten, zoals bomen leggen veel CO2 vast. Daarnaast kunnen bomen wateroverlast beperken doordat zij veel water met hun kroon afvangen en via de wortels water opnemen voor het fotosynthese proces in de bladeren. Hoe groter en ouder een boom is, hoe beter hij presteert.

Het Groen Weert wandel- en fietsroutenboekje kost 2,50 euro en is onder andere verkrijgbaar bij Bruna Weert en Nederweert en bij verschillende winkels, restaurants in Weert en Nederweert, bezoekerscentrum De Pelen in Ospel en het Natuur- en Milieu Centrum Weert. De deelnemende locaties maken dat kenbaar met een affiche. Een overzicht is ook te vinden op de website

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen