Nabestaanden richten zich tot Thijs H.: ‘Je hebt alles kapot gemaakt. Jij idioot, monster’

Print

Geluidsfragment: De dochter van slachtoffer Diny spreekt Thijs H. toe. Video: De Limburger

Heerlen / Hoensbroek / Maastricht / Itteren / Brunssum -

De nabestaanden van de drie slachtoffers van Thijs H. richtten zich dinsdagmiddag in hun verklaring rechtstreeks tot hem. ‘Hopelijk heb je een spiegel in je cel en besef je als je je gezicht ziet dat jij die seriemoordenaar bent. Je hebt alles kapot gemaakt. Jij idioot, monster.’

Het zijn de woorden waarmee de echtgenoot van Diny die op 7 mei 2019 op de Brunssummerheide werd doodgestoken zijn verklaring eindigt. Hij begint, met gebroken stem. „Diny was bovenal mijn lieve echtgenote, mijn maatje. Ze maakte zoveel mensen blij. Ze had nog zoveel om voor te leven.”

Eén van de dochters van Diny richt zich in een opgenomen audioboodschap ook rechtstreeks tot Thijs H. Ze beschrijft hoe haar aanvankelijke compassie voor hem plaatsmaakte voor woede en afgrijzen toen ze bijzonderheden hoorde zoals dat hij de gsm uitzette voor de moorden en daarna weer aan om te voorkomen dat hij getraceerd werd door de politie. Hoe hij en zijn ouders hebben geprobeerd te bewijzen te verdoezelen. „Zelfs je rugzak is gewassen. Helaas voor jullie hebben jullie het bloed op je koptelefoon, schoenen en jas over het hoofd gezien. Luisterde je naar een muziekje Thijs, toen je mijn moeder neerstak?”

Nabestaanden richten zich tot Thijs H.: ‘Je hebt alles kapot gemaakt. Jij idioot, monster’
Foto: ANP

Ze heeft de uitgeschreven telefoongesprekken van H. vanuit de gevangenis met zijn ouders, zus en vriendin gelezen en geeft een inkijk daarin. „Uit de gesprekken blijkt dat je amper spijt hebt over je daden. Over je slachtoffers en hun nabestaanden praat je nauwelijks. Het gaat alleen maar over jou. Jouw verdriet dat je opgesloten zit. Je toekomst die weg is en dat je zo snel als mogelijk weer buiten wil staan om verder te gaan met je leven. Of zoals je moeder het noemt: de zwarte bladzijde uit je leven achter je laten. Liefst met een grote zak geld van de ggz-instelling, want Mondriaan heeft de fouten gemaakt en zou jou daarvoor een flink bedrag moeten betalen.”

Lees ook: Forse kritiek van experts Pieter Baan Centrum op behandelaren Thijs H.

Thijs H. overweegt, net als de nabestaanden, Mondriaan aansprakelijk te stellen voor nalatigheid. Hij heeft daarvoor ook een advocaat ingeschakeld.

De dochter roept, net als de tweelingzus van haar moeder Diny, de rechtbank op „de samenleving te beschermen tegen Thijs. Daders van dit soort gruwelijke daden, zouden geen tweede kans mogen krijgen. En al helemaal niet over een jaar weer buiten mogen staan. Want wie neemt de verantwoordelijkheid op zich als er opnieuw slachtoffer vallen? Want dat risico is veel te groot. De samenleving moet beschermd worden. Laat de dood van mijn moeder niks voor niks zijn.”

De zus van Diny vraagt Thijs H. haar aan te kijken terwijl ze tegen hem spreekt. „Thijs wat heb je opgezocht? Hoe was het om te steken? Voelde het goed? Naar verwachting?” H. bleef haar aankijken. Ze beschrijft hoezeer ze als tweelingzus, verbonden was met Diny. Toen ze het nieuws zag over slachtoffers op de Brunssummerheide kreeg ze een akelig gevoel. Dat werd versterkt toen ze niemand van de familie te pakken kreeg. Toen ze Teun, de hond van Diny op de tv zag, wist ze genoeg. De GGZ-instelling krijgt een veeg uit de pan, net als de moeder van Thijs vanwege het schoonmaken van de bebloede kleding, rugzak en mes.

Lees ook: De kentekens ‘juichten’ na het uitvoeren van de opdracht op de Brunssummerheide

Advocaat Sebas Diekstra leest de slachtofferverklaring van de echtgenoot van Etsuko uit Den Haag voor. Daarin beschrijft haar man hun ontmoeting, hun liefde voor elkaar. ‘Alles wat ik wilde was samen met haar oud worden, dat kan niet meer.’ Advocaat Phil Boonen leest een korte verklaring voor van de echtgenote van Frans uit Hoensbroek. Daarin zegt ze onder meer dat hij het inlossen van de trouwbelofte onmogelijk heeft gemaakt ‘en dat doet ongelooflijk veel pijn. ‘Ik vraag niet om wraak. Jij zult verder moeten leven hiermee. Elke dag. Elke week. Elk jaar.’

De rechter constateert dat Thijs H. op enig moment zit te huilen tijdens de vijf verklaringen van de drie nabestaanden en vraagt of hij daar nog iets op heeft te zeggen. „Het spijt me verschrikkelijk. Ik hoop dat jullie genoegdoening kunnen putten uit dit proces.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu