Motie over salarisverhoging zorgpersoneel sneuvelt, indiener Asscher te laat

Print
Motie over salarisverhoging zorgpersoneel sneuvelt, indiener Asscher te laat

Stemmingen in de grote zaal van de Tweede Kamer. Afbeelding: ANP

In de Tweede Kamer is de motie gesneuveld waarin SP en PvdA pleiten voor meer waardering voor zorgpersoneel, inclusief extra loon. De stemming eindigde in 71-73. PvdA-leider Asscher liet zijn stem verloren gaan door een inschattingsfout.

Tijdens de stemming vond een incident plaats waarbij Asscher, een groot voorstander en mede-indiener van de motie, niet op tijd in de zaal was omdat hij met een ander Kamerlid stond te praten. Toen Asscher alsnog de zaal instormde, was zijn beurt om te stemmen al voorbij.

Vorige week kwamen twee Kamerleden, van de coalitie en oppositie, ook te laat opdagen. Dinsdag werd in het parlement voor de derde keer gestemd over de omstreden motie. De eerste twee keer was exact de helft van de parlementariërs, de complete oppositie, voorstander en de andere helft, de coalitiepartijen, tegen.

De afgelopen dagen zette de oppositie in de Tweede Kamer, met voorop de linkse partijen, de druk al flink op de ketel. In de achterkamertjes is geprobeerd om vooral leden van D66 en de ChristenUnie over te halen om ditmaal toch in te stemmen.

Maatschappelijke druk

Ook was er maatschappelijke druk, vanuit de zorg bijvoorbeeld. En tientallen bekende Nederlanders steunden een petitie waar de politiek werd gevraagd om achter de zorgverleners te gaan staan, die zo’n waardevolle bijdrage leveren tijdens de crisis.

De Kamerleden van de coalitiepartijen waren daar niet gevoelig voor. Zij vinden dat een discussie over extra loon thuishoort op de cao-tafel. Daarnaast zou de motie ook ruimte laten om bijvoorbeeld rijke medisch-specialisten nog meer geld te geven.

De leiders van PvdA en SP noemen deze argumenten ‘laf’ en ‘onzin’. Zij vinden het hoog tijd voor meer waardering voor zorgmedewerkers en dreigen het onderwerp ook de komende jaren op de agenda te houden, zelfs richting de verkiezingen volgend jaar maart.

Motie over salarisverhoging zorgpersoneel sneuvelt, indiener Asscher te laat
De omstreden motie van de SP en de PvdA. Foto: Tweede Kamer