Wilfred Genee belde na afloop met Johan Derksen: ‘Een emotioneel gesprek’

Print
Wilfred Genee belde na afloop met Johan Derksen: ‘Een emotioneel gesprek’

Afbeelding: ANP Kippa

Wilfred Genee zat naar eigen zeggen in een tweespalt maandagavond in zijn programma Veronica Inside. Hij had het gevoel dat hij Johan Derksen aan het ‘roasten’ was, terwijl hij ook vindt dat hij een team vormt met de analyticus. De twee hebben inmiddels met elkaar gebeld. ,,Het werd een emotioneel gesprek. Hij had het gevoel dat hij klem was gezet.”

1,7 miljoen mensen zagen maandag een speciale uitzending van Veronica Inside. Naast de bekende stamgasten zaten ook advocaat Natacha Harlequin en oud-voetbalprof Dries Boussatta aan tafel om te praten over racisme. Aanleiding was de ophef die rond het programma was ontstaan nadat Derksen rapper Akwasi vorige week in verband bracht met Zwarte Piet. Derksens uitspraken leidden onder meer tot een boycot van Oranje-internationals.

Vooral de rol van Wilfred Genee was opvallend. De presentator kreeg eerder kritiek omdat hij controversiële uitspraken zou uitlokken, maar maandagavond werd hem op sociale media juist verweten dat hij Derksen wel heel hard aanpakte. ,,Ik merkte dat alles mij ook wel aan het denken had gezet”, zei hij dinsdagmiddag in de radio-uitzending van Veronica Inside. ,,Er is meer aan de hand dan wij denken. Ik probeerde hard te interviewen, maar ik legde ook mijn eigen gevoel erin. Ik vroeg Johan of we niet ook eens over onze rol moesten nadenken.”

Vanwege zijn vraagstelling werd hij online diverse malen ‘Judas’ genoemd. ,,Ik begrijp dat mensen dat vinden, maar als je het serieus wilt doen, moet je er hard in gaan.” Voor de uitzending was er volgens de presentator al een flinke aanvaring geweest tussen Genee en Derksen. ,,Er ontstond een heftige discussie. Ik ben voor het eerst van mijn leven zenuwachtig geweest. Johan was niet blij met zijn plek aan de tafel en wilde een andere setting. Hij voelde zich niet thuis.”

Lees ook: Johan Derksen: Ik heb totaal geen spijt van deze grap

Woede

Ondanks alle kritiek is Genee trots op de uitzending die ze hebben gemaakt. ,,1,7 miljoen mensen hebben gekeken naar een discussie over racisme. We waren niet uit op Johans excuses. Er is echt meer aan de hand in Nederland.” Derksen was een stuk minder blij met de uitzending. ,,Het was een enorme kutshow gisteravond”, stelde hij eerder vandaag. ,,Ik heb het nu helemaal gehad. Maar ik ga er vanuit dat de woede deze zomer nog wel zakt.”

Inmiddels heeft er een telefoongesprek plaatsgevonden tussen de twee. Genee: ,,Het werd een heel emotioneel gesprek. Hij had het gevoel dat hij klem werd gezet. Het zou zonde zijn als hij ermee stopt. Maar inmiddels heeft hij ergens anders alweer geroepen toch weer door te gaan. We zijn een team, maar misschien heeft hij het gisteren niet zo ervaren.”

Lees ook: Johan Derksen twijfelt over doorgaan

Talpa gaat ondanks alle ophef rondom het programma door met Veronica Inside. Derksen, Van der Gijp en Genee blijven als analisten en presentator aan het programma verbonden, bevestigt Talpa. Voor de vaste adverteerders rond Veronica Inside heeft de veelbesproken uitzending vanweinig verandering opgeleverd. Bedrijven als GAMMA en SNS Bank, die zendtijd inkochten rondom Veronica Inside, en Bavaria en TOTO, die het programma sponsoren, blijven na de uitzending bij hun al eerder gecommuniceerde standpunten.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu