Tbs-kliniek wil dat viervoudig moordenaar Paul S. zelfstandig gaat wonen

Onderzoek naar de moord in 2003 in Kerkrade. Inzet: marinier Paul S. © Dries Linssen

Viervoudig moordenaar Paul S. uit Kerkrade zou van zijn tbs-behandelaars onder begeleiding zelfstandig kunnen wonen. Zij hebben een aanvraag voor zogeheten transmuraal verlof ingediend, die de minister nu moet beoordelen.

Benti Banach

Dat de tbs van Paul S. (54) wordt verlengd staat wel vast, maar voor hoe lang en onder welke voorwaarden? Die vraag stond dinsdagmiddag opnieuw centraal bij de rechtbank Roermond.

Uit alle onderzoeken van gedragsdeskundigen komt naar voren dat de man die in 2003 in Kerkrade zijn ex-vriendin, haar broer en haar ouders met voorbedachten rade heeft doodgeschoten grote vorderingen heeft gemaakt in zijn behandeling. De Van Mesdagkliniek in Groningen, waar S. zit, noemt de oud-marinier een modelpatiënt. Ook is vastgesteld dat hij niet lijdt aan PTSS en dat het risico op een nieuw delict laag is.

Limburg

Volgens zijn behandelaars is hij na begeleid verlof en onbegeleid verlof klaar voor de volgende stap van de tbs-maatregel: zelfstandig wonen onder begeleiding. „Dit is een heel cruciale fase”, zegt zijn behandelaar Aimée de Jong van de Van Mesdagkliniek. „We willen dan toetsen hoe hij omgaat met zijn dagbesteding, vrije tijd, netwerk en met oplopende spanning. Maar wij vinden het te vroeg om de verpleging te beëindigen. Die zou nog twee jaar moeten duren.”

De tbs-kliniek steunt de aanvraag van S. voor transmuraal verlof. In afwachting van wat de minister besluit wil hij alvast een woning zoeken. Dat zal volgens zijn advocaat Abdel Ytsma in het noorden van het land zijn. „Limburg is te beladen. Hij heeft oog voor de nabestaanden. En daar zou hij zelf last van gaan krijgen.”

Coronacrisis

Ook het Openbaar Ministerie wil dat tbs met dwangverpleging met twee jaar wordt verlengd. S. zelf, die de zitting via een beeldverbinding bijwoonde, vindt dat hij is uitbehandeld en dat hij naar buiten zou kunnen met ambulant forensisch toezicht. „Sport, werk, netwerken, dagbesteding heb ik allemaal al buiten de kliniek gedaan. Ik kwam er alleen nog om te overnachten.” Zijn vrijwillig werk in een sociaal café is een betaalde baan geworden. Maar door de coronacrisis is hij ontslagen. „En tijdens de lockdown zit ik 23 uur per dag binnen.”

Advocaat Ytsma vindt dat S. twee stappen kan overslaan. Hij pleit voor wat hij tbs light noemt; S. zou dan begeleid worden door de reclassering en zich aan diverse voorwaarden moeten voldoen. „Van de zeventig tot tachtig tbs-cliënten die ik bijsta steekt hij qua motivatie met kop en schouders erbovenuit.” De rechtbank doet over twee weken uitspraak.