Grapperhaus snapt onvrede politie over beeldvorming: ‘De agenten wordt onrecht aangedaan’

Print
Grapperhaus snapt onvrede politie over beeldvorming: ‘De agenten wordt onrecht aangedaan’

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) staat de pers te woord na afloop van een gesprek met de politie naar aanleiding van de rellen op en rond het Malieveld die ontstonden na protesten tegen de coronamaatregelen. Grapperhaus sprak de voorzitters van de politiebonden, de centrale ondernemingsraad en de korpsleiding. Afbeelding: ANP

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) snapt dat er onder agenten onvrede is over het beeld dat van hen wordt neergezet. Dat zei hij dinsdagavond na overleg met onder anderen de korpschef en vertegenwoordigers van de politievakbonden. ,,Er is terecht veel ongenoegen bij de politie. Politiemensen wordt onrecht aangedaan.”

Directe aanleiding was de uit de hand gelopen demonstratie in Den Haag zondag. Op sociale media was veel kritiek op het optreden van de politie. Maar volgens de politie, vakbonden en de minister wordt er veel te snel geoordeeld en worden er gemanipuleerde filmpjes gedeeld. ,,Ga niet op Twitter direct allerlei dingen roepen”, riep Grapperhaus op, die stelde dat de politie zondag zeer verantwoord te werk was gegaan. Daarmee herhaalde hij de steun die hij eerder vandaag al uitsprak.

Lees ook: Hooligans waarschuwen overheid voor vervolgacties tegen coronabeleid: ‘Het eindigt hier niet’

Volgens Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB) wordt de politie ,,onrechtvaardig behandeld” en was het protest op het Malieveld in Den Haag de druppel die de emmer deed overlopen. ,,We worden gewoon verkeerd neergezet.” Hij waarschuwde voor toenemende tegenstellingen in het land.

Balanceren

,,Zorg ervoor dat het vertrouwen dat de politie geniet niet ondermijnd wordt door oordeelsvorming die te kort door de bocht is”, zei korpschef Henk van Essen na afloop van het gesprek. Het is door corona extra complex voor de politie om deze dagen op te treden, zei hij. ,,Het is balanceren op dit moment.”

Volgens Van Essen moet er vooral een ander type discussie komen. Het overleg met de minister is een eerste stap. Ook Grapperhaus wil dat er een maatschappelijk debat komt over de rol van de politie. ,,Laten we de discussie voeren over de vraag of we een professioneel politiekorps hebben, waar we ons naar voegen, of dat we zelf wel bepalen wat wel en niet mag.”

Hooligans

Naar schatting vierhonderd hooligans trokken zondag naar Den Haag om te rellen. Op het Malieveld was een protest bezig tegen de coronamaatregelen. Het kwam er tot ongeregeldheden en rellen, de politie greep hard in. Uiteindelijk werden meer dan 400 die dag aangehouden, relschoppers en merendeel demonstranten die het Malieveld niet wilden verlaten.

Over de hooligans zei Grapperhaus eerder: ,,Het gaat om volwassen kerels die dingen naar agenten gooien. Ik weet niet wat voor rotzooi ze allemaal hebben gebruikt. Mensen van mijn leeftijd met verkeerde bedoelingen die alleen maar de boel willen verstieren. Voor hen heb ik nul sympathie. Zij moeten beter weten en verdienen lik op stuk.”