100 tot 150 jongeren gooien met vuurwerk en stenen in binnenstad Helmond, politie voert charges uit

Print
100 tot 150 jongeren gooien met vuurwerk en stenen in binnenstad Helmond, politie voert charges uit

Grote politiemacht op de been in Helmond. Afbeelding: Fotopersburo Bert Jansen/Harrie Grijseels/ED

Een ongekend chaotische situatie in de Helmond dinsdagavond. Een groep van 100 tot 150 jongeren misdroeg zich de hele avond op straat door stenen te gooien en vuurwerk af te steken. Burgemeester Elly Blanksma kondigde een noodbevel af.

De politie voerde enkele charges uit en pakte zes jongeren op. Wat later op de avond kwam ook de ME ter plaatse om de straat schoon te vegen. Beelden van vluchtende jongeren werden volop gedeeld op social media.

De politie riep aan het einde van de avond iedereen op om zo snel mogelijk weg te gaan uit het gebied. ,,Dit gedrag wordt uiteraard niet getolereerd”, waarschuwde een politiewoordvoerder. ,,We zullen handhavend optreden waar dat nodig is. We doen vooral een oproep op het gezond verstand van iedereen: ga naar huis en houd je aan de regels!” Daarbij werd gedoeld op het niet in acht nemen van de anderhalvemeterregel.

De politie stond al de hele avond paraat omdat er eerder op de dag weer berichten op social media verschenen over een bokspartij die om 18.00 uur zou plaatsvinden bij het Johan Cruijf Court. Een flyer met de tekst ‘no pain, no gain’ ging rond.

Lees verder onder de foto.

100 tot 150 jongeren gooien met vuurwerk en stenen in binnenstad Helmond, politie voert charges uit
Grote politiemacht op de been in Helmond. Foto: Fotopersburo Bert Jansen/Harrie Grijseels/ED

Illegale bokspartijen

Het leek een vervolg te worden op de illegale bokspartijen die vorige week ook plaatsvonden in het Weverspark in Helmond. Burgemeester Blanksma voerde een dag erna nog samen met de politie een stopgesprek met de organisator van dat evenement. Sindsdien zijn de provocaties vooral online verder gegaan.

Sinds het begin van dinsdagavond waren er voortdurend veel jongeren op straat aanwezig, met name op de hoek van de Heistraat en het Advocaat Botsplein bij supermarkt Lidl. De politie was aanvankelijk met vijftien tot twintig man in de Heistraat om de boel onder controle te krijgen, maar later rukten veel meer agenten uit. Op het Stationsplein verzamelden zich tientallen dienders in politieauto’s.

Jongeren waaieren uit

De Heistraat werd schoongeveegd en toegangswegen geblokkeerd door agenten met schilden en honden. Veel jongeren verdwenen na 23.00 uur richting onder meer de Tolpost, Weverspark en het centrum van de stad. Toch was het voortdurend een komen en gaan van geïnteresseerden en mensen die alles filmden.

Rond 00.15 uur liet de politie weten dat er in totaal zes jongeren zijn opgepakt. Vijf voor openlijke geweldpleging, een omdat hij een mes bij zich had. De politie was de hele nacht aanwezig in de binnenstad om te zorgen dat het rustig bleef. Blanksma kondigde een noodbevel af om de rust in het centrum te laten wederkeren.