‘Gegevens slachtoffers mensenhandel op internet gezet’

Print
‘Gegevens slachtoffers mensenhandel op internet gezet’

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP

Met een ernstig datalek op zijn website heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) honderden slachtoffers van mensenhandel in gevaar gebracht.

Het COA plaatste vorige week tweemaal een document online met meldingen van mensenhandel op en rondom asielzoekerscentra in heel Nederland. In de documenten stond veel privacygevoelige informatie, zoals namen, geboortedata, telefoonnummers en kentekennummers. Opsporingsbronnen zeggen tegen VPRO-radioprogramma Argos en NRC dat daardoor mogelijk strafrechtelijke onderzoeken verstoord kunnen worden.

Een woordvoerder van het COA zegt dat het lek „nooit had mogen gebeuren”. Wat precies misging is het COA een raadsel. Het heeft het incident vrijdag gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens - dat is wettelijk verplicht. De privacytoezichthouder moet de zaak onderzoeken en beoordelen of verdere maatregelen volgen.

Het document met meldingen van mensenhandel belandde online nadat Argos begin dit jaar via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om informatie over Nigeriaanse asielzoekers had gevraagd. Tussen de vrijgegeven stukken zat een Excel-document met twaalfhonderd gedetailleerde politiemeldingen door COA-personeel van mogelijke uitbuiting van asielzoekers. De vermoedelijke slachtoffers en daders komen behalve uit Nigeria uit onder meer Syrië, Eritrea, Iran en Vietnam.