Amateurvoetballer mag weer dromen na jaren van pech: ‘Engeltje op mijn schouders gehad’

Print
Amateurvoetballer mag weer dromen na jaren van pech: ‘Engeltje op mijn schouders gehad’

Schraven probeert het normale leven weer op te pakken. Afbeelding: Lúca Schraven

Blitterswijck / Broekhuizen / Broekhuizenvorst -

Lúca Schraven en BVV’27: het was geen gelukkig huwelijk. Door een darmziekte kwam hij er amper aan spelen toe en nu het beter met hem gaat, haalt de club het vaandelteam uit de standaardcompetitie en verkast hij naar SVEB.

De afgelopen twee jaar speelde hij slechts een handjevol wedstrijden voor BVV’27, de vereniging waar hij als klein ventje leerde voetballen. Meer zat er ook niet in de voor de pas net 23-jarige Lúca Schraven. Kort na de terugkeer van zijn avontuur bij achtereenvolgens VVV-Venlo, SV United en Wittenhorst werd hij namelijk getroffen door colitis ulcerosa. „Een chronische darmziekte”, legt hij uit. „In augustus 2018 begonnen de symptomen: bloed bij de ontlasting, steken in de buik. Ze zeiden dat ik een hele lichte vorm had, maar dat was niet zo. De ontstekingswaarde in mijn bloed liep gigantisch op. Vier maanden later werd mijn hele dikke darm verwijderd.”

Engeltje op schouder

Nu, anderhalf jaar en nog twee operaties verder, kijkt hij terug op wat hij noemt ‘een heftige periode’. „Het besef van wat er gebeurd is, kwam later pas. Ik heb een engeltje op mijn schouders gehad.”

Acht maanden na zijn laatste ingreep, waarbij de stoma en de endeldarm werden weggehaald, heeft Schraven het gevoel dat hij op de weg terug is. Hij komt weer wat bij – „Ik was veertien kilo afgevallen, en ik was al niet de breedste” – en ook de stoelgang gaat steeds beter. „Het is nog niet zoals vanouds, maar je leert ermee leven.”

Stoppen

Ook op voetbalgebied pakt de centrale verdediger de draad op. Na de winterstop maakte hij weer minuten en op 8 maart, in het weekend voordat de coronacrisis de hele (sport)wereld lamlegde, speelde hij voor het eerst in vijf maanden weer eens een volle wedstrijd. Met de kennis van nu bleek het tevens zijn laatste duel in het shirt van BVV, omdat de club uit Blitterswijck onlangs besloot om het eerste elftal uit de standaardcompetitie te halen. „Erg jammer dat het zo is gelopen”, aldus Schraven, die komend seizoen uit zal komen voor SVEB in buurdorp Broekhuizenvorst.

Wedstrijdritme opdoen en van vaste waarde zijn voor zijn nieuwe ploeg heeft voor hem hoofdprioriteit. „Ik heb erover nagedacht om te stoppen, maar het voetbal trekt nog te veel aan me.” Dromen zoals vroeger doet hij inmiddels ook weer. „Op de langere termijn is Wittenhorst 1 nog altijd mijn ambitie.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen