Nieuwbouwhuizen in trek, maar niet in Limburg

Print
Nieuwbouwhuizen in trek, maar niet in Limburg

Afbeelding: Getty Images/Cultura RF

Nieuwbouwhuizen worden ondanks hun hoge prijs (ruim 4 ton gemiddeld) nog altijd goed verkocht. In mei werden er 3.193 huizen verkocht, liefst 39 procent meer dan een jaar eerder en ook in vergelijking met andere jaren piekt de verkoop.

Volgens NVB-Bouw drogen de locaties om nieuwe projecten te starten echter op en dat komt deels door onderbezetting bij gemeenten, zo ervaren ontwikkelaars.

De vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers heeft de cijfers van Bouwgarant, SWK en Woningborg geanalyseerd en merkt op dat vooral in Zuid-Holland en Noord-Brabant veel nieuwe huizen worden verkocht. Toch is dat niet overal zo. In provincies als Limburg, Gelderland en Groningen is er juist sprake van een daling aan verkochte nieuwbouwwoningen.

Landelijk wordt dit jaar tot nu toe wel 9 procent meer verkocht dan vorig jaar.

De coronacrisis heeft vooralsnog geen invloed op de huizenmarkt, zo concludeerde ook de Nederlandse Vereniging voor Makelaars eerder. Er is veel beweging en de prijzen van woningen worden nog altijd omhoog gestuwd door de krapte. Er is een tekort van meer dan 330.000 huizen en volgens het gezaghebbende ABF Research loopt dat tekort nog jaren verder op, tenzij de bouwwereld de ambitie waar kan maken om 90.000 huizen per jaar te produceren.

Problemen met vergunningen

NVB-Bouw klaagt dat veel gemeenten kampen met ondercapaciteit, terwijl de woningnood juist toeneemt. Projectontwikkelaars ervaren volgens de vereniging problemen met het vergunningstraject. Ondanks dat de coronamaatregelen dat wel toelaten, zijn er bij gemeenten nog veel contactbeperkingen wat vooral projecten in de beginfase treft. ,,De mogelijkheden voor een nieuw woningbouwplan bespreek je minder gemakkelijk digitaal”, zegt Piet Adema, voorzitter van NVB-Bouw. ,,Ook duren beroepsprocedures van woningbouwprojecten die dichtbij de verkoopfase zitten nu langer, omdat bijvoorbeeld rechtbanken nog niet op volle kracht draaien.”

De bouwwereld trekt geregeld aan de bel over het tekort aan geschikte bouwlocaties. De stikstof- en PFAS-regels maken het volgens ontwikkelaars moeilijker om een project rond te krijgen. Volgens NEPROM, een andere vereniging van ontwikkelaars, is er nog niet één bouwproject van de grond gekomen nadat in Nederland een rits maatregelen is genomen om de uitstoot van stikstof te compenseren, waaronder het verlagen van de snelheidslimiet op snelwegen.

Zo’n beetje alle verenigingen die zich bemoeien met woningbouw hebben vorige week een document overhandigd aan de Tweede Kamer met plannen die ervoor moeten zorgen dat Nederland in de aanstaande economische crisis blijft doorbouwen. Dat is nodig om het woningtekort in te lopen en zou goed zijn om de economie te stimuleren. Onderdeel van de plannen is dat gemeenten meer geld krijgen om nieuwbouwprojecten sneller vlot te trekken.