Onderzoek naar aanstichter rellen in Helmond, burgemeester noemt situatie ‘absoluut zorgwekkend’

Print
Onderzoek naar aanstichter rellen in Helmond, burgemeester noemt situatie ‘absoluut zorgwekkend’

Politie in Helmond. Nadat een groep van tussen de 100 en 150 jongeren zich heeft misdragen op straat. In de omgeving van de Heistraat werden stenen gegooid en is er vuurwerk afgestoken. Afbeelding: ANP

Het is nog altijd onduidelijk wie er achter de oproep zat om op dinsdagavond massaal samen te komen in de Helmondse wijk Binnenstad. Op sociale media werden er sinds vorige week berichten geplaatst om de jeugd op te roepen om bokswedstrijden bij te wonen. De politie doet onderzoek.

Honderd tot honderdvijftig jongeren bekogelden de politie dinsdagavond met stenen, vuurwerk, glas en tomaten. Volgens ooggetuigen was het gedurende de avond nog veel drukker, alleen werd uiteindelijk de samenstelling van de groep anders. In eerste instantie waren er vooral kinderen en jonge tieners op straat, daarna gingen twintigers en dertigers de straat op.

Er werden zes jongeren opgepakt; vijf voor openlijke geweldpleging, een voor het in bezit hebben van een mes. De leeftijd van de zes ligt tussen de 15 en 19 jaar. Zij krijgen een gebiedsverbod voor drie maanden. In de nachtelijke uren kondigde burgemeester Elly Blanksma een noodbevel af om de rust in het centrum te laten wederkeren.

Populaire vlogger

Volgens M’hamed Yahia van welzijnsorganisatie LEVgroep liep het pas later op de avond uit de hand. ,,Het werd steeds wat drukker. Er kwamen jongeren van alle wijken uit Helmond op af. Wat niet hielp: een populaire vlogger pakte de trein naar Helmond. Ook zijn aanwezigheid trok weer mensen.”

Onderzoek naar aanstichter rellen in Helmond, burgemeester noemt situatie ‘absoluut zorgwekkend’
Rellen in Helmond. Foto: ED

De LEVgroep, de gemeente Helmond en de politie waren al vanaf vorige week op de hoogte van het feit dat er een nieuw boksevenement werd georganiseerd. Er zouden gebruikers en berichten op Instagram zijn geblokkeerd. ,,Maar we weten nog steeds niet wie erachter zit”, zegt Yahia. ,,Dat maakt het ook lastig om ertegen op te treden. Meer dan tachtig procent kwam alleen maar kijken wat er aan de hand was. Een klein groepje heeft zich echt misdragen.”

‘Dit is ontoelaatbaar’

De politie en de gemeente proberen te achterhalen wie er achter de oproep zat en wat zijn of haar motieven waren. Mogelijk worden de verantwoordelijken strafrechtelijk vervolgd. ,,Dit is ontoelaatbaar”, zegt burgemeester Elly Blanksma. ,,Absoluut zorgwekkend, deze nieuwe manier om een samenscholing te organiseren. Dit tolereren wij niet.”

De politie gaat onderzoek doen en kijkt daarbij onder meer naar eigen beelden en filmpjes op sociale media.