Douane onderschept vijfhonderd zendingen met illegale ‘coronageneesmiddelen’

Print
Douane onderschept vijfhonderd zendingen met illegale ‘coronageneesmiddelen’

Hydroxychloroquine. Afbeelding: AD/Reuters

De afgelopen twee maanden heeft de douane na verzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zo’n vijfhonderd zendingen met illegale geneesmiddelen aangetroffen, onder meer bedoeld om zelf corona te behandelen. Het ging daarbij vooral om hydroxychloroquine en chloroquine, antibiotica zoals amoxicilline en azitromycine en zendingen met antivirale middelen.

De zendingen zijn in beslag genomen. De Inspectie waarschuwt woensdag om geen illegale receptplichtige geneesmiddelen via internet te bestellen.

Het bestellen van receptgeneesmiddelen bij malafide verkopers op internet is risicovol, meldt de inspectie. De medicijnen kunnen gevaarlijke verontreinigingen bevatten of de verkeerde dosering van de werkzame stof. Ook is het risicovol omdat er geen arts is die zicht heeft op de risico’s van het gebruik, bijvoorbeeld in combinatie met andere geneesmiddelen of bijwerkingen. Betrouwbare aanbieders zullen nooit receptplichtige medicijnen verstrekken zonder een recept, benadrukt de inspectie.

Illegaal

Als je van buiten Europa medicijnen bestelt en deze naar Nederland laat vervoeren, dan importeer je daarmee de medicijnen. Dat is bij wet verboden. Het importeren van geneesmiddelen mag alleen met de juiste vergunningen of met expliciete toestemming van de inspectie.

Alleen apothekers, fabrikanten en groothandelaren kunnen zo’n vergunning krijgen. Met deze strikte regels zorgt de inspectie ervoor dat geneesmiddelen die in Nederland verkocht worden, veilig, werkzaam en van goede kwaliteit zijn.

Douane onderschept vijfhonderd zendingen met illegale ‘coronageneesmiddelen’
Illegale geneesmiddelen bij de douane in Amsterdam (Schiphol) - foto ter illustratie. Foto: AD/Pim Ras

De douane heeft de afgelopen twee maanden op verzoek van de inspectie postzendingen gecontroleerd. Daarbij zijn zo’n vijfhonderd zendingen met geneesmiddelen aangetroffen, waaronder veel medicijnen die naar alle waarschijnlijkheid bedoeld waren om zonder begeleiding van een arts het coronavirus te bestrijden. Het ging daarbij vooral om de veelbesproken hydroxychloroquine en chloroquine, antibiotica zoals amoxicilline en azitromycine en antivirale middelen. De zendingen zijn in beslag genomen.

Op dit moment zijn er nog geen medicijnen die preventief werken tegen corona of een infectie met het coronavirus genezen. De medicijnen die op dit moment worden gebruikt bij de behandeling van patiënten met corona mogen alleen onder strikt toezicht van artsen worden toegediend.