Duitse politie rolt mensensmokkelbende op: acht verdachten onder wie Nederlander

Print
Duitse politie rolt mensensmokkelbende op: acht verdachten onder wie Nederlander

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP

Met invallen en arrestaties in verschillende deelstaten denkt de Duitse politie een bende mensensmokkelaars te hebben opgerold. Die zou vooral Iraanse staatsburgers naar Duitsland hebben gesmokkeld en van daaruit naar Ierland en/of het Verenigd Koninkrijk. Een van de twee hoofdverdachten werd aangehouden in Krefeld, zo’n 45 kilometer over de grens bij Venlo.

Het gaat om een Iraniër die al jaren in Duitsland woont. Hij werd opgepakt in het appartement van zijn zoon, verklaarde procureur-generaal Günter Neifer tegenover de Westdeutsche Zeitung. Volgens de magistraat zijn er in totaal acht verdachten: zes Iraanse staatsburgers, een Nederlander en een Zweed. Ze worden beschuldigd van ‘bendematige smokkel’. Dit zou vooral zijn gebeurd door de lucht vanuit Teheran via Istanbul naar Duitsland, onder andere met vervalste Schengen-visa.

In totaal zijn huiszoekingen uitgevoerd in vijftien appartementen en bedrijfsruimten in Krefeld, Kleve, Oberhausen, Gießen en Freiburg. Ook in Zweden doorzocht de politie een appartement, aldus Neifer. Volgens de politie is bij de doorzoekingen ‘uitgebreid bewijsmateriaal’ in beslag genomen waaronder mobiele telefoons, datadragers en documenten.

De zaak ging aan het rollen in 2018, toen een Iraniër op de luchthaven van Weeze werd betrapt met een vals Nederlands paspoort toen hij naar het Verenigd Koninkrijk wilde reizen.