Miljardenboete Johnson & Johnson wegens asbest in talkpoeder

© Johnson & Johnson

De rechtbank in het Amerikaanse Missouri heeft woensdag geoordeeld dat Johnson & Johnson 2,1 miljard dollar (zo’n 1,8 miljard euro) aan schade moet betalen vanwege de verkoop van babypoeder. De rechtbank stelde dat de talkpoeder eierstokkanker heeft veroorzaakt omdat er asbest in zat. Het medische bedrijf gaat in hoger beroep.

ANP/AFP

De boete valt lager uit dan de 4,4 miljard dollar die in 2018 werd opgelegd. Dat komt doordat een deel van de 22 aanklagers uit een andere staat afkomstig is. Hun aanklachten mochten niet aan de zaak worden toegevoegd.

Het talkpoeder leverde het medisch bedrijf in de afgelopen jaren al eerder veroordelingen op waarbij het miljarden dollars aan schadevergoedingen moet betalen. J&J zou het risico op kanker door het gebruik van talkpoeder hebben verzwegen.

„Het is onmogelijk om de fysieke, mentale en emotionele schade die dit bij slachtoffers heeft veroorzaakt uit te drukken in een geldbedrag, maar we zijn van mening dat dit grote bedrag gevraagd moet worden aan het miljardenbedrijf om effect te hebben in deze zaak”, zo stelde de rechter.

Vorige maand maakte het medisch bedrijf bekend te stoppen met de verkoop van het babypoeder in de Verenigde Staten en Canada. Buiten Noord-Amerika blijft het product gewoon in de schappen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal