Belgische pretparken, theaters, zwembaden vanaf 1 juli weer open

Print
Belgische pretparken, theaters, zwembaden vanaf 1 juli weer open

Afbeelding: Joren de Weerdt/Het Nieuwsblad

De zwembaden, pretparken, binnenspeeltuinen, wellnesscentra, theater-, bioscoop- en feestzalen mogen vanaf woensdag 1 juli in België weer de deuren openen.

Culturele activiteiten binnen worden beperkt tot 200 personen en openluchtevenementen tot 400. Dat heeft de Belgische regering besloten na overleg met de Nationale Veiligheidsraad.

Een mondkapje blijft verplicht in het openbaar vervoer, en wordt voor het publiek aanbevolen maar niet verplicht om te dragen in winkels en supermarkten. Mondmaskers zouden bij heropflakkering van de epidemie wel „verplicht kunnen worden” op drukke openbare plaatsen.

Versoepeld

De regels rond sociale contacten worden opnieuw versoepeld. De inwoners van België mochten er al een ‘persoonlijke bubbel’ van 10, eventueel wekelijks wisselende, personen op nahouden met wie zij kunnen afspreken, en die wordt nu uitgebreid tot 15.

Volgens premier Sophie Wilmès verbetert de epidemiologische situatie per dag in het land, maar er komt geen latere sluiting van de horeca. Cafés en restaurants moeten nu uiterlijk om 01.00 uur ‘s nachts dicht. Afgelopen weekeinde gingen in Brussel honderden jongeren na sluiting de straat op waar ze zonder afstand te bewaren en zonder mondkapjes op nog lang feest vierden. De horeca stelde daarop voor sluitingstijden te verruimen voor een betere spreiding maar dat gebeurt niet. Wilmès veroordeelde de massale feestpartij in Brussel.

Nachtclubs en massa-evenementen blijven verboden. Vanaf 1 augustus worden evenementen binnen met 400 personen mogelijk, en buiten met 800.