Openbaar vervoer weer voor iedereen, terug samen in de auto

Print
Openbaar vervoer weer voor iedereen, terug samen in de auto

Een reiziger met een mondkapje op in de trein. Afbeelding: ANP

Iedereen mag vanaf 1 juli weer met de trein. Ook wordt het weer mogelijk om samen te reizen in de auto met mensen uit een ander huishouden.

Vooralsnog was het openbaar vervoer alleen bestemd voor mensen die echt noodzakelijk moesten reizen. Die boodschap wordt nu veranderd in: mijd drukte en de spits. Het mondkapje blijft verplicht, net als afstand houden.

Lees ook: Mondkapjes in het ov: jeuk, gekriebel en een selfie

De NS kondigde eerder al aan dat vanaf maandag 29 juni ook het nachtnet en de laatste ontbrekende treinen weer zullen rijden. Daarmee wordt de volledige dienstregeling hervat. Mensen wordt nog wel aangeraden hun reis vooraf te plannen en niet met het ov te gaan bij verkoudheid en/of koorts.

Ook mag carpoolen straks weer. Er wordt door het kabinet geen limiet gesteld aan het aantal mensen dat samen in de auto kan. Wel wordt gebruik van een mondkapje geadviseerd bij passagiers van verschillende huishoudens.

Lees hier het laatste nieuws rondom het coronavirus.

Touringcars

De busbedrijven kunnen eveneens juichen, want de touringcars mogen weer vol. Het kabinet beseft dat het onredelijk zou zijn om deze sector te beknotten, terwijl vliegtuigen wél vol mogen zitten. Hier is een mondkapje wel weer verplicht en ook moet de vervoerder vooraf beoordelen of reizigers geen coronaklachten hebben.