Namen op oorlogsmonument Simpelveld krijgen gezicht

Print
Namen op oorlogsmonument Simpelveld krijgen gezicht

V.l.n.r.: Wiel Degens, Rolf Haugrund, Jac Havenith, Pierre Coenen, Rene Heltzel, Huub Grooten, burgemeester Richard de Boer, Jan Schiffelers en wethouder Hub Hodinius. Afbeelding: Facebook gemeente Simpelveld

Bocholtz / Simpelveld / Huls -

Bij het oorlogsmonument op het Oranjeplein in Simpelveld is woensdag een informatieblok onthuld. Het informatieblok geeft een inkijkje in het leven van de slachtoffers, waardoor de namen op het oorlogsmonument een gezicht krijgen.

Het informatieblok is een van de initiatieven van het comité van 75 jaar Vrijheid en Democratie, een afvaardiging van Heemkundevereniging de Bongard. Bij de onthulling van het informatieblok was het comité aanwezig, dat onder meer bestaat uit een aantal nazaten van de gevallenen. Een van hen is Pierre Coenen. Hij is zeer verguld met het feit dat hun idee gerealiseerd is, staat op de Facebookpagina van de gemeente Simpelveld. „De namen op het oorlogsmonument zeggen bezoekers en zelfs onze eigen inwoners vaak niets. Hoe verder we van de Tweede Wereldoorlog verwijderd raken, hoe verder we af staan van de ‘inhoud’ van die namen, van de mensen die ze zijn geweest. En dat mag niet gebeuren.”

De inspiratie voor het draaibare informatieblok heeft het comité van 75 jaar Vrijheid en Democratie opgedaan bij Abdij Van Dieu. Op het blok staat bij elke naam een korte omschrijving en vervolgens kun je middels een QR-code naar de website van gemeente Simpelveld, waar over iedere gevallene een uitgebreider verhaal is te lezen. De verhalen zijn samengesteld door historicus Drs. Luc Wolters.

In september worden nog twee projecten van het comité van 75 jaar Vrijheid en Democratie opgeleverd: een grensoverschrijdende herdenkings-wandelroute van Simpelveld naar Aken en een tweetalige verhalenbundel met verhalen van Nederlandse en Duitse ooggetuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

Het project van het informatieblok is gefinancierd door de Provincie en gemeente Simpelveld.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen