Zorgen om Kingbeek in Obbicht en Grevenbicht

Print
Zorgen om Kingbeek in Obbicht en Grevenbicht

De meanderende Kingbeek. Afbeelding: archief De Limburger/Rob Oostwegel

Obbicht / Grevenbicht / Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop / Meers / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen -

Heemkundevereniging Bicht maakt zich ernstige zorgen over de Kingbeek. Het Bicht-bestuur vreest dat de geplande werkzaamheden in verband met de uitbreiding van het Julianakanaal schadelijke gevolgen hebben voor de ecologisch waardevolle beek, die onder meer langs Obbicht en Grevenbicht stroomt.

De naar de Kingbeek vernoemde IVN-werkgroep deelt de zorgen van de heemkundevereniging. Het stroompje staat te boek als een typische bronbeek, die - op Steins grondgebied - in de buurt van Nattenhoven ontspringt. Precies in die omgeving zijn de genoemde kanaalwerkzaamheden gepland.

„De Kingbeek is voor onze dorpen met zijn zeer specifieke flora, fauna, cultuurhistorische en landschappelijke waarden absoluut onvervangbaar”, zo benadrukt de heemkundevereniging. Het Bicht-bestuur roep daarom de gemeenteraad van zowel Sittard-Geleen als Stein op om in dit dossier uiterst waakzaam te zijn. Bovendien wil de heemkundevereniging met spoed weten welke stappen beide gemeenteraden gaan nemen om het waardevolle bronnengebied te beschermen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen