Van Engelshoven roept universiteiten en hogescholen op na de zomer meer fysiek les te geven

Print
Van Engelshoven roept universiteiten en hogescholen op na de zomer meer fysiek les te geven

Afbeelding: ANP

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs roept universiteiten en hogescholen op om na de zomervakantie niet alleen digitaal les te geven. Vooral voor eerstejaars is onderwijs in klas of collegezaal belangrijk, benadrukt zij.

Het onderwijs op hogescholen en universiteiten ligt al maanden grotendeels stil vanwege de coronapandemie; colleges en werkgroepen worden vooral digitaal gedaan. Sinds deze maand is er mondjesmaat ook op scholen les mogelijk. Volgens de D66-bewindsvrouw moet ‘hybride onderwijs’, een combinatie van online en fysiek les, ‘echt vorm gaan krijgen’. ,,Digitaal onderwijs is een wezenlijke toevoeging”, stelde Van Engelshoven in een Kamerdebat over corona en hoger onderwijs.

Lees ook: Universiteiten vrezen voor het nieuwe collegejaar

Scherm

Maar onlinecolleges mogen niet de enige optie zijn, waarschuwde ze. ,,Tegen instellingen die nu al zeggen dat ze tot 31 december alleen digitaal les gaan geven zou ik willen zeggen: denk daar nou nog eens goed over na. Vooral eerstejaars moeten kennis maken met elkaar, met docenten en met de campus. Dat doe je niet in je kamer, achter je scherm.”

De universiteiten van Leiden, Maastricht en Tilburg kondigden eerder aan om tot het eind van het schooljaar alleen digitaal les te geven. De Universiteit Leiden verwacht dat zij tot februari 2021 geen regulier onderwijs kan geven en dat bijna al het onderwijs digitaal zal zijn. Ook de Universiteit Utrecht dacht deze maand nog 10 tot 30 procent van het fysiek onderwijs te geven. Het is niet bekend of zij na de zomervakantie meer regulier onderwijs gaan geven, nu studenten weer met het openbaar vervoer kunnen reizen.