Rutte: Concert of evenement weer mogelijk, ook kermis mag van start

Print
Rutte: Concert of evenement weer mogelijk, ook kermis mag van start

Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie over de coronacrisis. Afbeelding: BSR Agency

Evenementen mogen in principe weer vanaf 1 juli. Dat zei premier Rutte woensdagavond op een persconferentie over de coronacrisis. Maar grote evenementen zullen voor half augustus niet plaatsvinden.

Rutte: „Vandaag hebben we de ergste loopings en scherpste bochten van de achtbaan gehad, voor nu. Dat hebben we samen bereikt. Het grote gevaar is nu dat we denken: mooi, dat was de coronatijd, terug naar normaal.”

Meer versoepelingen

Er zijn meer versoepelingen mogelijk dan eerder gedacht. ,,Door afstand te houden geven we ruimte aan elkaar. Dat wil ik het liefst van de daken schreeuwen. De 1,5 meter en andere basisregels blijven cruciaal. Dat verandert niet. 1 juli wordt heel spannend moment. Als we verslappen, is de kans reëel op nieuwe maatregelen.”

Lees ook: Versoepeling coronamaatregelen: 100 mensen niet overal meer de grens

De afgelopen dagen kwam al naar buiten dat er straks geen bovengrens meer geldt voor het aantal personen dat binnen of buiten bij elkaar komt. Wél moeten zij 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Daarmee komt er meer ruimte voor theaters, kerken, begrafenissen en bruiloften. Ook buurtbarbecues en kermissen mogen weer. En in de horeca hoeft geen afstand meer te zijn tussen de tafeltjes, als er kuchschermen staan.

Evenementen zijn in principe weer mogelijk vanaf 1 juli, maar de uitvoering en vergunningverlening is aan de gemeenten. In de praktijk zullen grote evenementen pas in de tweede helft van augustus kunnen plaatsvinden, zei Rutte vanavond.

Verder mogen de sexclubs weer van start. Maar discotheken en nachtclubs blijven voorlopig gesloten. Ook meezingen in stadions blijft niet mogelijk.

Ov weer toegankelijk

Woensdag lekte ook al uit dat het openbaar vervoer weer toegankelijk wordt voor iedereen per 1 juli en dat mensen weer samen in de auto mogen, ook als ze niet uit één huishouden komen. Verder mogen touringcarbedrijven hun bussen weer vullen. Thuiswerken blijft nog wel de norm.

Lees ook: Openbaar vervoer weer voor iedereen, terug samen in de auto

Verder gaan de casino’s, sportscholen en sauna’s definitief weer open. Ook zijn er plannen in de maak om dit najaar weer publiek toe te laten bij het betaalde voetbal. Vanaf september zou een deel van de stadions gevuld kunnen worden, mits ook hier steeds 1,5 meter afstand wordt gehouden.

Aan zowel bezoek in het verpleeghuis als aan het maken van een wandeling buiten worden momenteel nog wel voorwaarden gesteld. Zo is de duur van bezoek, het aantal bezoekers of de frequentie meestal nog beperkt. Aankomende weken zullen deze beperkingen, zodra dat kan, steeds vaker worden weggenomen.

Na de zomervakantie gaan ook de middelbare scholen weer geheel open.

Lees ook: Van Engelshoven roept universiteiten en hogescholen op na de zomer meer fysiek les te geven

Rutte benadrukte nog dat zonder de coronamaatregelen van de afgelopen tijd Nederland te maken zou hebben gekregen met 135.000 ziekenhuisopnamen en 35.000 mensen op de intensive care.