Ineens een ‘corona-app’ op je telefoon na een update? Zo zit het écht

Print
Ineens een ‘corona-app’ op je telefoon na een update? Zo zit het écht

Afbeelding: Shutterstock

Misschien is het je al opgevallen: Apple en Google hebben een update rond corona-apps doorgevoerd. Iedereen die het besturingssysteem van zijn of haar iPhone of Android-toestel bijwerkt, ziet nu in de instellingen de optie ‘blootstelling aan Covid-19’ staan. Over de update is de afgelopen dagen enige ophef ontstaan, want worden we met deze nieuwe software nu meteen gevolgd?

Ineens een ‘corona-app’ op je telefoon na een update? Zo zit het écht
De functie staat standaard uit in iOS. Foto: AD

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de update zorgt er niet voor dat gebruikers nu massaal gevolgd worden. Sommige mensen interpreteren de update verkeerd en denken dat het om een losse app gaat die ineens op hun telefoon staat zonder dat daar toestemming voor is gegeven. Dat is niet het geval.

Lees ook: Nederlandse uitvinder bluetooth: ‘Aanpak corona-app is bedroevend’

Het gaat namelijk niet om een losse app, maar om technologie die gebruikt kan worden om corona-apps te ondersteunen. In Nederland is zo’n app, die momenteel in opdracht van de regering wordt gemaakt, vooralsnog niet beschikbaar. Bovendien is de nieuwe functie niet standaard geactiveerd. Telefoongebruikers moeten eerst zelf een corona-app downloaden en vervolgens de functie activeren.

Aangekondigd

Ineens een ‘corona-app’ op je telefoon na een update? Zo zit het écht
De functie staat standaard uit op iOS. Foto: AD

Het is overigens ook niet zo dat Apple en Google de update stilletjes hebben doorgevoerd. De bedrijven kondigden in april al aan samen te gaan werken aan deze technologie. Het idee erachter is ‘om met behulp van bluetooth regeringen en gezondheidsinstellingen te helpen om de verspreiding van het coronavirus af te remmen’.

Lees ook: Meerderheid Nederlanders zou veilige corona-app installeren

Corona-apps van overheden werken met bluetooth. Je mobiele telefoon houdt daarmee bij welke andere telefoons hij de afgelopen weken heeft ‘ontmoet’. Wie besmet blijkt, kan dat aangeven in de app, waarna alle personen met wie hij of zij in contact is geweest een signaal krijgen. Zo kunnen die mensen op tijd in quarantaine gaan.

De nieuwe software van Apple en Google zorgt ervoor dat het uitwisselen van signalen tussen smartphones met verschillende besturingssystemen (in dit geval iOS en Android) beter gaat. De bedrijven maken dus niet zelf een corona-app. Wel geven ze overheden sinds 20 mei toegang tot de nieuwe technologie.

Benieuwd naar de update? Op een iPhone vind je ze als je naar je privacy-instellingen gaat en vervolgens op gezondheid of bluetooth klikt. Android-gebruikers moeten tussen hun Google-instellingen kijken.