Sittards Kamerlid Martijn van Helvert doet gooi naar CDA-lijsttrekkerschap

Print
Sittards Kamerlid Martijn van Helvert doet gooi naar CDA-lijsttrekkerschap

Martijn van Helvert. Afbeelding: ANP

Het Limburgse CDA-Kamerlid Martijn van Helvert heeft zich gemeld voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Hij is naast minister Hugo de Jonge en staatssecretaris Mona Keijzer de derde kandidaat.

Martijn van Helvert (42) is ontevreden dat zich tot nu toe alleen inwoners van de Randstad hebben aangegeven lijsttrekker van het CDA te willen worden, meldt hij. De Jonge woont in Rotterdam, Keijzer in Volendam. Van Helvert woont in Sittard. „Ik wil de Randstad en de regio verbinden.”

Wopke

Als Van Helvert door de CDA-leden wordt gekozen als lijsttrekker, belooft hij in de Tweede Kamer te blijven. „Ik ben daar als een vis in het water.” Wel heeft hij een kandidaat voor het kabinet. „Dat is Wopke Hoekstra. Als het CDA een premier kan leveren, is hij óók mijn kandidaat.’’ Hij vindt Hoekstra ‘een goede en degelijke bestuurder’. De Jonge noemt hij ‘op zich ook heel goed’. „We hebben bij het CDA straks meerdere functies te vervullen.”

Nummer 1

Toen CDA-voorzitter Rutger Ploum de kandidaatstelling opende door een 1 neer te zetten bij het ministerie van Hoekstra in Den Haag, in Rotterdam en Volendam, twitterde Van Helvert al een bewerkte foto waarop de 1 ook op de Markt in Sittard kwam te staan. „Zo lang ben ik er al mee bezig.”

Mocht Van Helvert partijleider worden, dan ziet hij samenwerking met de PVV ‘niet snel gebeuren’. Over Forum is hij milder. „Regionaal gaat dat goed. Maar Forum is wel eerst aan zet om te laten zien dat ze in Den Haag meer in huis hebben dan het doen van opmerkelijke uitspraken.’’

De deadline voor de aanmelding verliep woensdagmiddag om 12.00 uur. Van Helvert zegt zijn brief op tijd te hebben ingeleverd.