Het gelijk van minister De Jonge: minder ‘ieder voor zich’ in zorg werkt

Print
Het gelijk van minister De Jonge: minder ‘ieder voor zich’ in zorg werkt

Rond ziekenhuis Bernhoven hangen doeken met steunbetuigingen voor het zorgpersoneel. Afbeelding: ANP

Een nieuwe manier van werken in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en Bernhoven in Uden heeft efficiëntere en betere zorg opgeleverd, constateren onderzoekers. Precies zoals zorgminister De Jonge wil.

De ziekenhuizen hebben de afgelopen drie jaar hun organisatie zo ingericht dat de kwaliteit van zorg voor de patiënt meer centraal staat en er minder wordt gestuurd op het aantal behandelingen.

Lees ook: Hugo de Jonge: ‘Ik kan niet toveren, ik kan wel hard werken’

Verder krijgen initiatieven van zorgverleners meer ruimte, er wordt meer samengewerkt met de huisarts en er zijn organisatieveranderingen doorgevoerd. Ook worden niet langer afspraken gemaakt met de verzekeraar per behandeling, maar zijn er vaste bedragen afgesproken voor vijf jaar.

Minder marktgedreven

Minister De Jonge heeft zich al meermaals hard gemaakt voor zorg die minder marktgedreven is en meer is gericht op (regionale) samenwerking. Veel zorginstellingen hebben stappen gemaakt tijdens de coronacrisis en de bewindsman wil met plannen komen om de winst te behouden na de crisis.

Het Centraal Planbureau, IQ healthcare (een onderzoeksafdeling van het Radboudumc) en de Nederlandse Zorgautoriteit zagen in hun onderzoek dat de twee ziekenhuizen ieder hun eigen strategie hadden die paste bij hun situatie.

In Bernhoven zijn bijvoorbeeld alle medisch specialisten in loondienst gegaan en in het Beatrixziekenhuis is een ander verdeelmodel voor financiering van medisch specialisten ingevoerd. In Bernhoven is verder het ziekenhuis ingericht naar vier typen zorgverlening: acute zorg, diagnose en indicatiestelling, interventie-zorgstraten en chronische zorg.

Lagere volumes

Drie jaar na invoering is het behandelvolume in Bernhoven met 13 procent gedaald en bij het Beatrixziekenhuis met 7 procent, in vergelijking met andere ziekenhuizen. Dit betekent ook een daling van de zorgkosten. De afname kwam tot stand door zowel minder vaak als minder intensief te behandelen.

Er zijn nauwelijks aanwijzingen voor negatieve effecten, stellen de onderzoekers. Het onderzoek laat zien dat er geen verschuiving van patiënten naar andere ziekenhuizen in de regio heeft plaatsgevonden. De kwaliteit van zorg in beide ziekenhuizen is gemiddeld genomen niet veranderd.

Het kabinet komt dit najaar met een plan om de zorg beter te organiseren en betaalbaarder te maken de komende jaren.