Voor Jidske ging de wereld open toen het land in lockdown ging

Print
Voor Jidske ging de wereld open toen het land in lockdown ging

De natuur is een grote inspiratiebron voor dichteres Jidske van de Klundert. Afbeelding: Jean-Pierre Geusens

Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle / Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Banholt / Bemelen / Margraten -

Voor schrijfster Jidske van de Klundert uit Maastricht was de lockdown een welkome tijd. Het bracht haar juist ontspanning en inspiratie. Haar vijfde dichtbundel staat op stapel.

„Voor mij ging de wereld juist open, toen het land half maart in lockdown ging. Veel minder prikkels en verwachtingen, veel meer ruimte en rust.” Aan het woord is de 40-jarige Jidske van de Klundert uit Maastricht.

Ze brengt sinds 2011 gedichtenbundels uit waarin ze haar gevoelens en emoties beschrijft. Een beleefwereld die deels gekenmerkt wordt door autisme en chronische fysieke pijn als gevolg van hernia. „Er was de afgelopen tijd veel minder ruis. Nu lag het blanco papier voor me en kon ik het invullen vanuit kracht en ontspanning. Dagelijks alles even op een rijtje zetten.”

De voor haar zo welkome rust in coronatijd heeft geresulteerd in een vijfde dichtbundel, genaamd ‘Na de stilte spreekt het leven’, die half juli verschijnt. „De gedichten zijn gebaseerd op deze coronatijd. Het dichten is voor mij de afgelopen periode een manier geweest om mezelf geestelijk in beweging te houden.”

Het is, na vier eerdere dichtbundels, de eerste uitgave die ze in eigen beheer uitgeeft. Eén van de gedichten ‘Mijn wereld opent zich’ uit de vijfde bundel is op muziek gezet door een duo uit Den Haag, en is te beluisteren op Youtube.

De geboren Vlaardingse groeide met haar ouders en broer op in Berg en Terblijt. Ze volbracht in Maastricht de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening.. Schrijven is sinds haar jeugd haar uitlaatklep. „Het noteren van gedachten, het omschrijven van gevoelens, heeft me altijd geholpen om mijn plek in de wereld te vinden”, zei ze twee jaar terug in De Limburger bij het verschijnen van haar vierde dichtbundel ‘Onbevangen geluk, mijn vrijheid’.

Sinds enige tijd is het schrijven voor haar behalve uitlaatklep ook een afleiding. „Ik ben arbeidsongeschikt verklaard. Door een hernia heb ik chronische pijn. Met dichten houd ik me wakker en creatief bezig.”

Voordracht

Van de Klundert laat weten dat ze van plan is om deze zomer uit de nieuwe bundel te gaan voordragen. Voor diverse doelgroepen, zoals ouderen in zorgcentra, maar ook werkenden in de zorg. „Ik moet alleen nog uitzoeken hoe het momenteel zit met de regels. Het liefst zou ik mijn gedichten echter midden op straat voordragen.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen