Zorgpersoneel krijgt 1000 euro bonus voor harde werk in coronatijd

Print
Zorgpersoneel krijgt 1000 euro bonus voor harde werk in coronatijd

Een coronapatiënt op de intensive care van het HMC Westeinde ziekenhuis. Afbeelding: ANP

Zorgmedewerkers krijgen dit najaar een eenmalige bonus van 1000 euro netto vanwege hun inspanningen tijdens de coronacrisis.

Dat hebben zorgministers Hugo de Jonge en Martin van Rijn donderdag bekendgemaakt. Het geld is bedoeld voor verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden, schoonmakers en het andere ondersteunend personeel in alle sectoren van de zorg. Werkgevers kunnen vanaf 1 oktober de juiste mensen aanwijzen.

Lees ook: Motie over salarisverhoging zorgpersoneel sneuvelt, indiener Asscher te laat

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid): ,,Tijdens de coronacrisis hebben zorgprofessionals zich dag en nacht onvermoeibaar ingezet om anderen te helpen. En dat onder ongekende omstandigheden. Nederland kon op hen rekenen.”

Eerder al instemming

De Tweede Kamer stemde eerder al in met het uitkeren van een bonus en de ministers waren de afgelopen weken bezig met de uitwerking van die wens. Een verkenner werd gevraagd om samen met de vakbonden en zorgwerkgevers te verkennen hoe de beloning eruit kon zien en hoe die goed uitvoerbaar zou zijn. Dat proces is nu afgerond.

In de nacht van woensdag op donderdag schreef minister De Jonge nog in een Kamerbrief dat de zorgverleners de afgelopen maanden ‘een buitengewone prestatie hebben geleverd en overigens nog steeds leveren’.

Lees ook: ‘Politieke onwil salarisverhoging in zorg is bittere pil’

De oppositie in de Tweede Kamer voert al weken campagne voor een betere beloning voor zorgverleners van wie in de corona-epidemie zoveel is gevraagd. Maar een structurele loonsverhoging moet aan de cao-tafels worden geregeld, vinden het kabinet en de coalitiepartijen.

In totaal trekt het kabinet 800 miljoen euro uit voor de bonusregeling. Tijdens de zomer wordt verder uitgewerkt hoe de subsidie zo goed, en zo eenvoudig mogelijk kan worden uitgekeerd. Daarbij is het uitgangspunt dat de administratieve last voor zorginstellingen zo laag mogelijk blijft.