Dominique Prick droomt over fluiten van Klassieker

Print
Dominique Prick droomt over fluiten van Klassieker

Dominique Prick heeft promotie gemaakt in de scheidsrechterswereld. Afbeelding: Emmy Prick

Itteren / Maastricht -

Dominique Prick (24) uit Maastricht hoopt ooit in de voetsporen te treden van Bas Nijhuis, Kevin Blom of Bjorn Kuipers. De talentvolle scheidsrechter is toegelaten tot het Talenten Traject Betaald Voetbal van de KNVB.

Hij is smal van postuur en heeft een rustig karakter. Het is de reden dat spelers wel eens denken dat ze wel iets kunnen maken bij hem als scheidsrechter. Maar niets is minder waar. Dominique Prick staat als arbiter op het voetbalveld absoluut zijn mannetje. Daar heeft hij de afgelopen jaren hard aan gewerkt. „Ik ben veel bezig met hoe ik op het veld overkom en wat ik uitstraal bij het terechtwijzen en toespreken van spelers.”

Op zijn zestiende fluit hij al de reserve elftallen bij de senioren. „Ik heb altijd gevoetbald bij RKVVL/Polaris in de jeugd, maar werd vaak op de bank gezet omdat ik te klein was”, vertelt hij. Omdat zijn vader scheidsrechter is bij jeugdwedstrijden van de club, komt Prick ook in aanraking met het fluiten. „Doordat ik regelmatig op de bank zat, begon ik het plezier in het voetbal een beetje te verliezen, dus ben ik op zoek gegaan naar een alternatief en ben ik de jongste jeugd gaan fluiten.”

Dat bevalt hem zo goed dat hij besluit om de basiscursus bij de KNVB te gaan volgen. Hierdoor staat de Maastrichtenaar al op jonge leeftijd tussen de oudere mannen. „Zeker in de reserve klasse voetballen vaak mannen van veertig. Die hadden mijn vader kunnen zijn. Die probeerden me dan uit te testen”, blikt de docent lichamelijke opvoeding terug. „De kunst is om daar niet in mee te gaan.”

Na een aantal goede seizoenen bij het Talenten Traject Amateur Voetbal is Prick vanaf komend seizoen toegelaten tot het Talenten Traject Betaald Voetbal van de KNVB en mag hij gaan fluiten in de hoofdklasse, incidenteel in de derde divisie en vierde official zijn in de eerste divisie. „Dat gaan mooie ervaringen worden. Vooral ook als vierde man mee in het betaald voetbal”, blikt hij vooruit. Te veel in de toekomst kijken wil hij echter nog niet. Hij is nuchter en bekijkt het per seizoen. „Ik wil stapje voor stapje omhoog gaan. Natuurlijk droom ik van fluiten in de eredivisie of nog hoger, maar het is ook lastig om daar tussen te komen. Het zal afhangen van hoe ik mezelf ontwikkel.”

Als hij dan toch een droomwedstrijd mag noemen? „Dan kies ik voor de Klassieker in de eredivisie.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen