Ministerie: Bonus voor zorgpersoneel heeft toch geen effect op toeslagen

Print
Ministerie: Bonus voor zorgpersoneel heeft toch geen effect op toeslagen

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid kondigt een bonusregeling voor zorgpersoneel aan. Afbeelding: ANP

Zorgmedewerkers krijgen dit najaar een eenmalige bonus van 1000 euro netto vanwege hun inspanningen tijdens de coronacrisis. Dat hebben zorgministers Hugo de Jonge en Martin van Rijn bekendgemaakt.

Uit de begeleidende Kamerbrief valt echter ook op te maken dat zorgpersoneel mogelijk gekort kan worden op toeslagen, zoals huur- of zorgtoeslag, vanwege de bonus of overuren tijdens de coronaperiode. ,,Het is technisch echter niet mogelijk om hiermee bij de uitvoering rekening te houden”, aldus de brief, tot grote woede van de oppositie. Die eist nu dat werknemers gecompenseerd worden.

Lees ook: Zorgpersoneel krijgt 1000 euro bonus voor harde werk in coronatijd

Verwarring gezaaid

Vlak na de start van een groot Kamerdebat over de coronacrisis bleek donderdagmiddag toch dat de Kamerbrief van het ministerie onnodig verwarring heeft gezaaid. Volgens een woordvoerder van de minister is het bij nader inzien zo dat de bonusregeling voor zorgpersoneel toch geen effect heeft op de hoogte van de toeslagen. Die kans bestaat nog altijd wél bij overwerk.

Lees ook: Motie over salarisverhoging zorgpersoneel sneuvelt, indiener Asscher te laat

De bonus voor zorgpersoneel is bedoeld voor verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden, schoonmakers en het andere ondersteunend personeel in alle sectoren van de zorg. Werkgevers kunnen vanaf 1 oktober de juiste mensen aanwijzen.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid): ,,Tijdens de coronacrisis hebben zorgprofessionals zich dag en nacht onvermoeibaar ingezet om anderen te helpen. En dat onder ongekende omstandigheden. Nederland kon op hen rekenen.”