Strateeg Verjans nam afscheid met een vlieger

Nicky Verjans. © Mitchell Giebels

Na vijftien jaar profhandbal, 600 officiële wedstrijden en meer dan 1800 doelpunten bergt Nicky Verjans zijn handbalschoenen definitief op. De speler uit Neerbeek gaat zich richten op een carrière in de sportmarketing.

Ingrid Lemmens

Zijn laatste treffer in de Bundesliga was er eentje met een vliegertje. Nog niet wetend dat het zijn afscheidsdoelpunt zou zijn, liet Nicky Verjans (32) in maart in het shirt van HSG Nordhorn-Lingen zien dat hij het nog altijd kon.

Lees ook: Nicky Verjans stopt na vijftien jaar als profhandballer

Eigenlijk wilde de Neerbekenaar vijftien jaar profhandbal afsluiten in de drie sporthallen die hem na aan het hart lagen. „De laatste drie duels van het seizoen zouden we spelen in Lübbecke, Nordhorn én Lingen, dat zou voor mij heel speciaal zijn geweest, maar door corona liep het anders.”

Verjans kan terugkijken op een prachtige carrière. Voormalig Sittardia-trainer Jörg Bohrmann, die talententrainingen gaf, was de eerste die zei dat Verjans de Bundesliga zou kunnen halen. Op zijn zeventiende maakte hij een droomtransfer. Amper een week achttien mocht hij zijn debuut maken in de Duitse topcompetitie. „In mijn eerste wedstrijd maakte ik gelijk twee doelpunten: een betere band met het publiek kun je niet krijgen.”

Zo zijn er tal van wedstrijden die hij tot in detail kan beschrijven. „De winst van de Europa Cup in 2008. Een jaar later stonden we weer in de finale en was ik de enige rechterhoekspeler. In datzelfde jaar speelden we ook het EK voor clubteams in het Hongaarse Veszprém tegen THW Kiel, Veszprém en Ciudad Real. Extreem gaaf om mee te maken. Ik scoorde negen doelpunten, sportief gezien liep het toen heel erg goed.”

Ook aan 65 interlands met Oranje bewaart hij mooie herinneringen. „De wedstrijd in Sittard, als aanvoerder tegen Kroatië, waarin we heel lang mee konden en maar nipt verloren, blijft een mooi moment.”

Dertien jaar speelde Verjans bij HSG Nordhorn-Lingen, alleen tussen 2010 en 2012 maakte hij een uitstapje naar TuS N.-Lübbecke. „Ik ben trots dat ik zolang voor dezelfde club heb gespeeld. Er was regelmatig interesse van clubs die Champions League speelden, maar ik ben een strateeg. Ik kijk vooruit, wil alleen iets doen als het realistisch is en graag spelen op een plek waar ik me thuis voel. Dat was én is in Nordhorn.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal