Zwangere endurance amazone rijdt 120 kilometer: ‘Lekker hobbelen kan geen kwaad’

Amazone Carmen Römer-Theunissen. © privéfoto

Bijna zeven maanden in blijde verwachting. Maar op de eerste grote seizoensafspraak was endurance amazone Carmen Römer-Theunissen gewoon van de partij. Met haar nieuwe paard MZ Walidah Moajiza reed de Landgraafse op 11 juni in Beieren 120 kilometer.

Ton Reijnaerts

Carmen Römer-Theunissen (34) is de grande dame van de endurance in Nederland. Acht keer Nederlands kampioen, brons op het EK en WK in Samorin, 130.000 wedstrijdkilometers op de teller, 33 keer succesvol de 160 km endurance-afstand uitgereden. Daarmee is de Landgraafse met zeer ruime voorsprong Nederlands recordhouder. Je zou voor minder naast je schoenen gaan lopen. Zo niet Carmen Römer-Theunissen. De Landgraafse is relaxt - een enorm pré omdat toppaarden gevoelig zijn voor de gemoedstoestand van hun ruiter - en bovenal uiterst nuchter. „Zo ben ik als dochter van een endurance-ruiter en paardenstallenbouwer opgegroeid”, zegt ze. „Gewoon hard werken, niet zeuren en altijd het optimale uit jezelf halen.”

Dat ze in de 27ste week van haar zwagerschap in moeilijke omstandigheden -hoge luchtvochtigheid– 120 km aflegde, vindt ze zelf dan ook niet echt bijzonder. Glimlachend: „Lekker hobbelen kan tijdens de zwangerschap geen kwaad. Zolang je hartslag maar onder de 140 slagen blijft. En je niet van het paard valt natuurlijk!”

Na internationale successen werd het vorig jaar plotsklaps even stil rond de Landgraafse. „Vanwege privéomstandigheden –mijn vader kreeg twee nieuwe heupen- heb ik me bewust een jaar teruggetrokken. Het NK heb ik dus aan me voorbij laten gaan. In de zomer van 2019 heb ik wél nog een 160 km rit in Duitsland gereden. En met mijn paard Gazel T ook gewonnen. Dit jaar was de planning om me voor het WK te kwalificeren. Maar toen werd ik dus zwanger. En toen daarna ook nog de hele coronasituatie kwam, leek 2020 sportief naar de vaantjes. Tot ze in Beieren het fiat gaven om de eerste wedstrijd van het seizoen te organiseren. Dat was voor mij de eerste en tegelijk ook de laatste mogelijkheid om met mijn nieuwe paard MZ Walidah Moajiza de nieuwe veel strengere FE1-regels te testen die op 1 juli ingaan. Moajiza is ook het paard waarmee ik in 2021 weer beschikbaar ben voor het EK of het WK in Pisa, als dit verplaatst wordt van 2020 naar 2021.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal