Nieuwe corona-app bijna klaar, test start met nepbesmettingen

Print
Nieuwe corona-app bijna klaar, test start met nepbesmettingen

In Duitsland werkt de corona-app al. Afbeelding: Getty Images

De corona-app waarmee gebruikers kunnen zien of ze in de buurt van een met Covid-19 besmet persoon zijn geweest, is zo goed als klaar. Komende week start een test met duizend personen in Twente, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Als alles goed gaat, kan de app op 15 juli live.

De test wordt georganiseerd met medewerking van de GGD, de Veiligheidsregio en de gemeente Twente. ,,Het is de eerste test met een grote groep mensen die de app in eigen omgeving gebruiken”, vertelt Ron Roozendaal, directeur Informatiebeleid van VWS. Eerder waren er al simulaties gedaan op het terrein van defensie in Vught.

Bij de test wordt niet alleen gekeken of de technologie goed werkt, maar ook of de gebruikers snappen hoe ze de app moeten gebruiken. Volgens Rozendaal is een flinke test nodig. ,,Per dag worden circa honderd mensen in Nederland positief getest op Covid-19. Je kunt dus niet op kleine schaal testen.” Met duizend mensen blijft de kans op echte corona-besmettingen minimaal. Vandaar dat ook met ‘nepbesmettingen’ worden getest.

Belastingdienst

Als de test goed uitpakt, is de app nog niet klaar. De Autoriteit Persoonsgegevens komt nog met een advies over de privacy, ook worden er andere testen gedaan. ,,We zullen diverse technologische testen draaien, ook of mensen met een beperking de app goed kunnen gebruiken.”

De Nederlandse coronatests werken met de technologie die Apple en Google afgelopen maanden in hun besturingssysteem hebben gebouwd. De app komt te draaien op de infrastructuur van de Belastingdienst, die de schaalgrootte heeft op het gebied van servers om dat goed te doen. De verantwoordelijkheid over de app blijft bij het ministerie van VWS.