Leudal kijkt of kosten voor ‘onterecht’ monumentenonderzoek deels terug kunnen naar aanvrager

Print
Leudal kijkt of kosten voor ‘onterecht’ monumentenonderzoek deels terug kunnen naar aanvrager

De voormalig melkfabriek in Ell is een voorbeeld van een gemeentelijk monument. Afbeelding: Gemeente Leudal

Haler / Hunsel / Neeritter / Kelpen-Oler / Haelen / Buggenum / Baexem / Grathem / Ell / Ittervoort / Nunhem / Horn / Neer / Roggel / Heibloem / Heythuysen -

Leudal wil de kosten voor gemeentelijk monumenten-onderzoek deels terugleggen bij de aanvrager als blijkt dat een pand geen monumentale status verdient.

Wethouder Arno Walraven acht deze maatregel reëel, omdat de gemeente een dergelijk onderzoek moet uitvoeren als iemand hierom vraagt. Met name heemkundeverenigingen houden zich hiermee bezig.

241 monumenten

Het is volgens Walraven goed mogelijk om vooraf een inschatting te maken of een pand voor een monumentale status in aanmerking komt, en de aanvraag dus kans van slagen heeft. Met deze regel wil hij voorkomen dat mensen ‘zomaar’ een aanvraag doen.

Het idee van Walraven is overigens nog geen officieel voorstel, maar hij geeft aan hier wel serieus naar te willen kijken.

Weigeren

De laatste jaren worden er nog maar weinig panden toegevoegd aan de lijst met monumenten, omdat het al een aanzienlijke verzameling betreft. In totaal telt Leudal 241 monumenten, waarvan 118 rijks- en 123 gemeentelijke monumenten.

Het wordt in de toekomst voor eigenaren mogelijk om de benoeming van laatstgenoemde status te weigeren. Omdat aan een gemeentelijk monument aanzienlijk minder zware eisen worden gesteld dan aan een ijksmonument, vindt Leudal het belangrijk om ook de mening van de eigenaar hierin mee te laten wegen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen