Aanhoudingen in Eindhoven na oproep onder jongeren om rellen in Helmond te overtreffen

Print
Aanhoudingen in Eindhoven na oproep onder jongeren om rellen in Helmond te overtreffen

De politie is met grote getale aanwezig in de wijk Tongelre in Eindhoven vanwege een noodverordening na oproep onder jongeren om rellen in Helmond te overtreffen. Afbeelding: ED/Fotopersburo BertJansen

De politie heeft donderdagavond vijf jongeren opgepakt voor samenscholing in het stadsdeel Tongelre. Voor een deel van die wijk hadden burgemeester, Openbaar Ministerie en politie eerder op de avond een noodverordening afgekondigd uit vrees voor ordeverstoring.

De politie meldde op Twitter dat bij de fouillering van de jongeren een aantal bivakmutsen is gevonden. De jongeren zijn meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek. In de wijk zijn veel politiemensen op straat. Ook patrouilleren ze in auto’s. Kleine groepjes jongeren hangen her en der rond.

Op sociale media zouden jongeren hebben opgeroepen tot verstoring van de openbare orde in Tongelre. En in die berichten wordt verwezen naar Helmond, waarbij wordt aangegeven dat „Eindhoven dat beter kan”, schrijft burgemeester John Jorritsma aan de gemeenteraad. Er zou expliciet opgeroepen zijn tot rellen, brandstichting en vuurwerk. Deze signalen kwamen binnen bij politie, maar ook van onder meer bewoners en ondernemers uit de buurt, aldus Jorritsma, die aangeeft dat ook „’hardekernsupporters’ voornemens zijn de openbare orde flink te gaan verstoren.

Dinsdagavond misdroeg een groep van tussen de 100 en 150 jongeren zich in de binnenstad van Helmond. In de omgeving van de Heistraat werden stenen gegooid en werd vuurwerk afgestoken. Om de orde te herstellen greep de mobiele eenheid in.

Donderdagavond zeiden getuigen dat in het gebied waarvoor de noodverordening geldt vuurwerk is afgestoken. De verordening in Tongelre geldt tot vrijdagochtend 6 uur.