Rachel Gerarts: afscheid, maar toch ook weer niet

Rachel Gerarts. © privé collectie

TTV Heerlen mag dan ophouden met tafeltennis op het allerhoogste niveau bij de vrouwen, clubicoon Rachel Gerarts blijft wel behouden voor de eredivisie. Ze gaat Westa versterken.

Roel Heynen

Ze neemt noodgedwongen afscheid van haar club TTV Lybrae Heerlen. Kind van de club Rachel Gerarts is nog steeds teleurgesteld over het besluit van ‘haar club’ om te stoppen met tafeltennis op het hoogste niveau bij de vrouwen. De regerend landskampioen voelde zich gedwongen door een starre houding van de bond rondom wedstrijdschema’s en inzetbaarheid van speelsters. „Het blijft jammer”, zegt Gerarts. „Natuurlijk was ik teleurgesteld dat het hier ophoudt bij Heerlen. Ik heb altijd bij deze club gespeeld en wilde dat ook komend jaar weer doen.”

De knop ging vrij snel om bij de nog altijd pas 19-jarige Heerlense. Meerdere clubs meldden zich om het talent met toch al jarenlange ervaring in de eredivisie en zelfs in de Europa Cup binnen te slepen. „Ik ga niet zeggen welke clubs dat waren”, vertelt ze. „Maar uiteindelijk heb ik voor Westa gekozen. Alle speelsters ken ik natuurlijk goed. Dit is de beste keuze op dit moment.”

Tegelijkertijd blijft ze ook spelen voor TTV Maashorst in Uden, in de mannencompetitie eerste divisie B. „Die krijgen nu voorrang op de vrouwencompetitie. Dat was al zo afgesproken. Als Westa en Maashorst op dezelfde dag spelen, zal ik in principe altijd bij de mannen spelen en niet bij Westa. Maar afhankelijk van het speelschema zal ik normaal gesproken toch een aantal keer voor Westa kunnen uitkomen.”

Het doel van Westa is het behalen van de play-offs en Maashorst wil zich simpelweg handhaven in de eerste divisie. Maar Gerarts heeft voor komend seizoen ook een eigen doel. „Waar ik eigenlijk al jaren aan werk: nog beter worden en mezelf blijven ontwikkelen.” Met dat doel voor ogen zal ze ook veel bij Westa gaan trainen. Daarnaast blijft ze ook bij haar ‘oude’ club betrokken. „Ik ga echt niet helemaal weg bij Heerlen”, stelt de dochter van de voorzitter van TTV Heerlen heel gedecideerd. „Ik blijf trainingen geven aan de jeugd en blijf ook daar buiten wel betrokken. Het is en blijft toch mijn club. Dat verandert niet als ik in Wessem of Uden ga spelen.”

Zoals het er nu uitziet, kan de competitie zoals gewoonlijk in september starten. Na zeven wedstrijden volgen play-offs om de najaarstitel.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal