Amstelveen

KLM werkt aan uitwerking herstelplan

Print
KLM werkt aan uitwerking herstelplan

Afbeelding: ANP

Luchtvaartmaatschappij KLM werkt aan een herstelplan om de maatschappij door de crisis te loodsen.

Het plan moet tegen oktober gereed zijn, maar de eerste contouren zullen in juli al zichtbaar worden, zei KLM-baas Pieter Elbers in een toelichting op het steunpakket van 3,4 miljard euro van de Nederlandse Staat voor KLM. Volgende maand zal naar verwachting ook meer bekend zijn over het aantal ontslagen of personeel dat via een vertrekregeling de maatschappij verlaat.

Elbers kon nog geen aantallen noemen van het aantal medewerkers dat KLM zal verlaten. Maar hij zei ook niet blind te zijn voor de gevolgen van de crisis, wijzend ook op de ingrepen bij sectorgenoten. Feit is volgens hem dat KLM volgend jaar kleiner zal zijn dan bij het begin van dit jaar. De kosten moeten in ieder geval met 15 procent omlaag.

Lees ook: 3,4 miljard noodsteun aan KLM, maar piloten moeten minstens 20 procent salaris inleveren

Bij KLM denken volgens Elbers heel wat mensen na over de vertrekregeling die is geboden. Er zit volgens hem geen maximum aan de regeling. Het aantal aanmeldingen was volgens Elbers in lijn met de verwachtingen. De bijdrage van KLM-personeel is een van de voorwaarden van het steunpakket. Ook de variabele beloning van directie en topmanagement, de herstructurering, dividendbeleid, netwerkcapaciteit, duurzaamheid en leefbaarheid maken deel uit van het eisenpakket.

Een van de stappen die worden gezet, is het terugbrengen van het aantal nachtvluchten. Deze gaan in eerst instantie van 32.000 naar 29.000 per jaar. In het plan wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn, waarbij ook het belang van het zo goed als mogelijk in stand houden van het netwerk niet buiten beschouwing mag worden gelaten.

Elbers sprak in de woorden van premier Mark Rutte door te zeggen dat met 50 procent van de kennis 100 procent van de besluiten genomen moeten worden. Hij benadrukte verder dat de regelingen in overeenstemming zijn met de Europese regels, en dat KLM bijvoorbeeld gewoon rente moet betalen over het leningdeel. Volgens hem is het zaak om snel van de rentelasten af te komen.

Verder wees hij op de vele onduidelijkheden die er zijn. Elbers benadrukte nogmaals dat KLM door het rondwarende coronavirus in een crisis van ongekende omvang zit. Hij ziet de toekomst evengoed met vertrouwen tegemoet.