Slim sproeien en plonsen? Check deze watertips!

Print
Slim sproeien en plonsen? Check deze watertips!

Afbeelding: WML - Slim sproeien en plonsen

Het lijkt erop dat veel Limburgers de zomervakantie dit jaar thuis vieren. We horen steeds vaker Côte de Jardin, Tuinesië of Hintergarten als bestemming. Misschien anders dan gepland, maar ook daar kun je prima relaxen. In eigen tuin bijvoorbeeld, die met zorg is aangelegd en met liefde wordt onderhouden.

Meer vraag naar water

Nu veel mensen thuis in Limburg blijven, is er meer vraag naar water. Daar komt bij dat er tijdens warme periodes sowieso meer water wordt getapt. De capaciteit om drinkwater uit de natuur op te pompen, te zuiveren en op transport te zetten naar jou thuis is natuurlijk niet onbegrensd. Als we er met z’n allen op een verstandige manier mee omgaan, dan zorgen wij er samen voor dat er voldoende water uit de kraan blijft stromen.

Grote slurpers

De grootste ‘slurpers’ in warme en droge periodes zijn de tuin en het (opzet)zwembad. Door slimmer te sproeien en minder vaak het zwembadwater te verversen blijft er voldoende Limburgs drinkwater voor iedereen. Want zo verbruik je minder water én spreid je het verbruik van het water dat je nodig hebt beter. Hoe je dat doet? Check het hieronder.

Slim sproeien en plonsen? Check deze watertips!

Slim sproeien

  • Maak gebruik van regenwater. Koppel een regenpijp af van het riool en vang het water op in een regenton. Nog geen ton? Kijk op waterklaar.nl voor de subsidiemogelijkheden in jouw gemeente.
  • Planten hebben vaak minder water nodig dan je denkt. Train je planten voor droogte door ze in plaats van iedere dag maar één keer in de week (meer) water te geven. De wortels groeien dan dieper in de grond.
  • Sproei bij voorkeur na tien uur ’s avonds of zo vroeg mogelijk in de ochtend. Zo voorkom je een piek in waterverbruik.

Minder vaak zwembadwater verversen

  • Stap even in een voetenbadje voordat je een verfrissende duik neemt. Een klein teiltje doet wonderen voor het schoonhouden van zwembadwater.
  • Gebruik een afdekzeil als je het zwembad niet gebruikt. Dat voorkomt dat er blaadjes, beestjes én licht in het zwembadwater terecht komen.
  • In principe moet je een heel seizoen kunnen zwemmen in hetzelfde water. Houd de kwaliteit van het zwembadwater op peil door het te ontsmetten en de pH-balans in orde te houden. Hoe? Vraag een expert of sla er internet op na.
  • Wist je dat een opzetzwembad gemiddeld zo’n 20.000 liter water bevat? Dat is al bijna de helft van wat een Limburger in een héél jaar gebruikt!

Slim sproeien en plonsen? Check deze watertips!

Meer tips

Naast bewust omgaan met grote slurpers kun je ook op andere manieren bewust omgaan met drinkwater. Check voor meer tips onze website: www.wml.nl/alles-over-water/droogte-en-hitte.

Gebruik wat je nodig hebt, maar doe het bewust en slim. Op die manier weten we zeker dat er genoeg overblijft om de dorst te lessen op een tropische dag.