Hoge Raad: Nederland hoeft IS-vrouwen niet te helpen bij terugkeer

Print
Hoge Raad: Nederland hoeft IS-vrouwen niet te helpen bij terugkeer

Europese jihadistes in het Syrische detentiekamp Al Hol. Afbeelding: AFP

Nederland hoeft 23 IS-vrouwen en hun 56 kinderen niet op te halen uit detentiekampen in Noord-Syrië. De Hoge Raad heeft die eerdere uitspraak van het Gerechtshof Den Haag vrijdagochtend bevestigd. Een deel van de vrouwen is inmiddels zelf al uit de kampen ontsnapt.

Eind vorig jaar eisten de vrouwen in een kort geding tegen de Staat dat Nederland hen moest helpen bij terugkeer. De vrouwen maken zich grote zorgen over de veiligheid en gezondheid van zichzelf en vooral hun jonge kinderen. Volgens internationale mensenrechtenverdragen zou Nederland daarom moeten meewerken aan repatriëring. Ook willen de vrouwen aanwezig zijn bij de rechtszaken die in Nederland tegen hen gevoerd worden.

De rechtbank oordeelde in eerste instantie dat Nederland wel een inspanningsverplichting moest leveren om de kinderen vanuit Noord-Syrië terug naar Nederland te krijgen. Voor de vrouwen gold die verplichting niet, maar als de Koerdische bewakers van de kampen de kinderen alleen mee wilden geven als de moeders mee zouden gaan, dan moest Nederland ook hen mee terugnemen.

Keus is aan de politiek

In hoger beroep zette het Gerechtshof een streek door die uitspraak. ,,Het is duidelijk dat de vrouwen en kinderen onder erbarmelijke omstandigheden leven. Maar de Staat heeft beleidsvrijheid. Het is aan de politiek, niet aan de rechter om over erbarmelijke omstandigheden te oordelen.” Daarom wees het Gerechtshof alle vorderingen van de vrouwen af.

De vrouwen gingen daarop in cassatie bij de Hoge Raad. Die bevestigde vrijdagochtend de uitspraak van het Gerechtshof. Volgens de Hoge Raad zijn de mensenrechtenverdragen niet rechtstreeks toepasbaar zijn op de situatie waarin de vrouwen zich bevinden.

De keus is dus aan de politiek en niet aan de rechter. Het kabinet staat vooralsnog op het standpunt dat het te gevaarlijk is om Nederlanders naar Noord-Syrië te sturen om de vrouwen terug te begeleiden.

Ontsnapt

Een deel van de vrouwen heeft de uitspraak niet in de Syrische detentiekampen afgewacht. Zij zijn uit het kamp Al Hol ontsnapt en naar de regio Idlib gegaan. Die regio, tegen de Turkse grens, is het enige gebied in Syrië waar (jihadistische) oppositiegroepen nog de baas zijn.

Mogelijk willen de vrouwen vanuit daar de Turkse grens oversteken en een Nederlands consulaat of ambassade bereiken. Als ze daar eenmaal zijn, assisteert Nederland wel bij terugkeer. Terug in Nederland worden ze direct aangehouden, opgesloten en daarna berecht. Hun kinderen worden opgevangen door familie of pleeggezinnen.