Corendon vliegt in juli weer naar Turkije ondanks advies kabinet, ook vanaf Beek

Print
Corendon vliegt in juli weer naar Turkije ondanks advies kabinet, ook vanaf Beek

Afbeelding: AFP

/ Maastricht-Airport -

Reisorganisatie Corendon hervat vanaf 10 juli weer zijn vakantiereizen naar Turkije, hoewel het kabinet voor dat land een ‘oranje’ reisadvies geeft. Ook vanaf Maastricht Aachen Airport wordt vanaf dan weer naar Turkije gevlogen.

Dit reisadvies houdt in dat het ministerie van Buitenlandse Zaken alle niet-essentiële reizen naar Turkije afraadt en als mensen toch gaan ze bij terugkomst voor twee weken in de quarantaine moeten. Corendon is door eigen onderzoek overtuigd dat een overgroot deel van zijn klanten deze zomer toch wil afreizen naar Turkije.

Quarantaine

Om een verplichte quarantaine te vermijden, biedt Corendon haar klanten de mogelijkheid aan een dag voor vertrek uit Turkije of direct na de terugvlucht een gratis coronatest te ondergaan. Als het virus niet wordt aangetroffen, is thuisquarantaine niet nodig, aldus de organisatie. Daarnaast belooft het bedrijf vakantiegangers die een vakantie met een hotelverblijf hebben geboekt, kosteloos naar Nederland terug te brengen als Turkije bijvoorbeeld een lockdown afkondigt.

Corendon voerde voor zijn beslissing om de vluchten naar Antalya, Bodrum en Dalaman te hervatten overleg met de Turkse autoriteiten. Het aantal coronabesmettingen is in die gebieden „zeer laag”, aldus de reisorganisatie. Op Turkse vliegvelden en in de toeristische hotels gelden strikte protocollen om het welzijn en de gezondheid van de gasten te waarborgen, benadrukt de operator.

De medische voorzieningen in de toeristengebieden in Turkije staan verder op een hoog niveau, aldus de reisorganisatie. Ook zou volgens Corendon de Nederlandse ziektekostenverzekering in Turkije geldig zijn in het geval dat een vakantieganger besmet raakt met het coronavirus.

Onverstandig

Premier Mark Rutte vindt het „onverstandig en onverantwoord” dat Corendon toch reizen aanbiedt naar Turkije, terwijl voor dat land een negatief reisadvies geldt. Niet-noodzakelijke reizen naar dat land worden afgeraden wegens het coronavirus. Het kabinet heeft het bedrijf hierop aangesproken.

Het lijkt er niet op dat er alleen maar mensen die moeten reizen in de vliegtuigen van Corendon zitten, zegt Rutte . Het bedrijf specialiseert zich immers in vliegvakantie. „Vakantiereizen naar Turkije moet je gewoon niet doen”, zegt de premier hierover. Daarbij zijn reizigers volgens hem meestal niet verzekerd als ze op reis gaan voor een land met een ‘oranje’ reisadvies.

Corendon verzorgde vorig jaar de vakantie van ruim 300.000 Nederlanders naar Turkije. Daarmee is de operator naar eigen zeggen de grootste aanbieder van reizen naar dat land.