Huis van Afgevaardigden VS neemt wet politiehervorming aan

Print
Huis van Afgevaardigden VS neemt wet politiehervorming aan

Voorzitter Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden op een persconferentie over de wet die politiegeweld in de VS een halt moet toeroepen. Afbeelding: EPA

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een wet aangenomen die een halt moet toeroepen aan het politiegeweld in de Verenigde Staten. Het wetsvoorstel werd ingediend door de Democraten, die de meerderheid in het Huis hebben.

De Democraten komen met de wet vanwege de dood van George Floyd. De wet is ook naar hem vernoemd. Hij overleed nadat een politieagent bijna negen minuten lang zijn keel dichtdrukte met een knie. ,,De Senaat heeft nu twee keuzes, George Floyd eren en deze wet aannemen of niets doen’’, aldus de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi.

In het wetsvoorstel staat dat wangedrag van agenten eenvoudiger moet kunnen worden aangepakt. Nekklemmen zouden ook landelijk verboden worden.

De wet moet nu worden goedgekeurd door de Senaat. Daar hebben de Republikeinen een meerderheid. Eerder deze week werd daar gestemd over een politiehervormingswet van de Republikeinen. Die werd weggestemd door de Democraten. Het voorstel om onder meer politiekorpsen te korten als ze geen halt toeroepen aan het gebruik van de omstreden nekklem, ging volgens de Democraten niet ver genoeg.