Kans groot dat hoofdverdachte in zaak Maddie niet kan worden aangeklaagd

Christian Brückner en Maddie McCann.

Christian Brückner en Maddie McCann. © BILD/EPA

Hoewel Christian Brückner nu hoofdverdachte is in de zaak rond de verdwijning van Madeleine ‘Maddie’ McCann, is de kans groot dat hij niet kan aangeklaagd. Doorslaggevend bewijs ontbreekt nog. Dat zegt Hans Christian Wolters van de Duitse justitie.

Redactie

,,Ik kan momenteel de uitkomst van het onderzoek niet voorspellen. We zijn nog steeds overtuigd van de schuld van de verdachte”, aldus openbaar aanklager Wolters, die aangeeft dat er geen garantie voor bestaat dat het doorslaggevende bewijs wordt gevonden.

Lees ook: Beste vriend Brückner: ‘Ben er zeker van dat hij Madeleine ontvoerde’

Nieuwe klap

Wolters vertelde aan de Duitse krant Braunschweig Zeitung dat hij hoopte andere slachtoffers te vinden die ook werden aangerand door de verdachte, waarmee aanvullend bewijs kan worden verzameld. Maar het zou kunnen dat er nooit een aanklacht wordt ingediend tegen de Duitser die verdacht wordt van de ontvoering van Maddie.

Lees ook: Duitse justitie stuurt ouders van Maddie brief waarin staat dat hun dochter dood is

De verklaring is een nieuwe klap in het gezicht voor de familie McCann, die momenteel al in de clinch ligt met Wolters omdat die in het openbaar meedeelde dat Maddie dood was, maar dat volgens hen niet vooraf aan de familie liet weten. Sinds Christian Brückner drie weken geleden werd geïdentificeerd als de hoofdverdachte in de verdwijning van Madeleine, liepen bij de Duitse en Britse politie honderden tips binnen. Maar voorlopig bleek geen enkele tip doorslaggevende informatie te bevatten die kan leiden tot een officiële aanklacht van de man.

Voorwaardelijke vrijlating

Eerdere deze week deelde de hoogste rechtbank van Duitsland, het Bundesgerichtshof, mee dat het zou beslissen over de voorwaardelijke vrijlating van Brückner die momenteel in de cel zit voor een drugsmisdrijf. De 43-jarige gedetineerde heeft ondertussen twee derde van zijn straf uitgezeten.

Lees ook: Hoofdverdachte Maddie McCann praat tóch: Ik heb er niets mee te maken

,,Uiteraard is het altijd goed om te weten waar een verdachte is om toegang tot hem te hebben wanneer nodig. En natuurlijk biedt opsluiting ook altijd een zekere garantie dat de verdachte geen verdere misdrijven zal plegen”, aldus Wolters. Terwijl de Duitse autoriteiten de verdwijning van Maddie beschouwen als een moordonderzoek, spreekt de Britse politie nog steeds van een verdwijningszaak.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee