Roma-bende die pinnende bejaarden overviel krijgt straffen tot 8,5 jaar cel

Print
Roma-bende die pinnende bejaarden overviel krijgt straffen tot 8,5 jaar cel

Twee van de drie veroordeelde Roma’s: links leider Samsung R., naast hem Chris M. De jongemannen wonen in Duitsland, maar kwamen vrijwel dagelijks naar Nederlandse dorpen om daar pinnende bejaarden te overvallen. Afbeelding: Eric Elich/ED

/ Ospel / Leveroy / Nederweert / Nederweert Eind / Ospeldijk / Grubbenvorst / Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord -

Buitengewoon laf en gewetenloos, noemt de Bossche rechtbank de praktijken van drie jonge Roemeense Roma’s die vorige zomer tientallen bejaarden overvielen bij pinautomaten. Ze krijgen straffen van 5 tot 8,5 jaar cel.

Ze gaf chauffeur Ion I. (21) en Chris M (24) vijf jaar cel (zestig maanden, op eisen van 72 en 38 maanden) en leider Samsung Radu (19) 8,5 jaar na een eis van 9,5 jaar. Dat staat in een vonnis van ruim tweehonderd pagina’s.

De chauffeur krijgt dus minder straf dan is geëist. Dat is omdat de rechtbank hem, met advocaat Leon Klewer als medeplichtig ziet en niet als volwaardig medeplegend bendelid. Chris M, wel medepleger, krijgt een veel hogere straf. De rechtbank vindt hem schuldig aan meer overvallen dan het Openbaar Ministerie zelf bewezen achtte: elf in plaats van zeven. Dat gold ook voor de chauffeur: die heeft aan negentien overvallen meegewerkt in plaats van dertien.

Strooptochten

De drie richtten zich louter op kwetsbare slachtoffers: de gemiddelde leeftijd van zeker twintig slachtoffers is 76 jaar. Hun straf is onder andere hoog omdat de overvallen gelden als mobiel banditisme. De drie wonen in Duitsland, maar staken de grens over, louter en alleen op strooptocht. In Limburg ging het om automaten in Nederweert, Grubbenvorst, Lottum, Horst, Wanssum, Maasbree, Roggel en Weert. Daarnaast sloegen ze ook toe in onder meer Bladel, Asten, Geldrop, Oirschot, Deurne en Someren.

Bij Rabobanken wachtten ze tot ouderen kwamen pinnen. Die lieten ze schrikken, duwden ze opzij en tikten snel een hoger bedrag in waar ze mee vandoor gingen. Officier van justitie Paul Visser noemde het ‘intens gemeen en laf’, en wees er op dat het een dagtaak leek van de drie, ze gingen vrijwel dagelijks op pad en sloegen dan soms meerdere keren toe.

Makkelijk te herkennen

Bewijs is er te over, zo zag de rechtbank. Pinautomaten hebben standaard altijd een camera, dus heel wat van de overvallen staan op beeld. Hoewel ze soms een petje ophebben, zijn twee van de drie meerdere keren makkelijk te herkennen.

Wat ook als bewijs geldt, vindt de rechtbank, is dat de overvallen voor het merendeel exact hetzelfde zijn. Altijd bij de Rabobank, altijd in een dorp, altijd bejaarden, altijd net na het intikken van de pincode, altijd gekleurde jonge daders, zelfs bijna altijd dezelfde buit: 800 euro. Een makkelijk en snel in te tikken getal. Steunbewijs, heet dat en de rechtbank was het met het OM eens dat dat hier geldig was.

Nergens pijn

Vraag was of omver duwen als geweld mag worden gezien. Juridisch is dat zo, vond de rechtbank, maar er waren geen gewonden, zelf eigenlijk nergens pijn. Het is wel strafverzwarend, maar niet heel veel. Wat wel zwaar wordt aangerekend is het kiezen van de kwetsbaren uit de samenleving.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen